Читај ми!

Асанж страхује за безбедност деце

Оснивач сајта "Викиликс" Џулијан Асанж обележава другу годину боравка у амбасади Еквадора у Лондону. Tамо је добио политички азил, без намере да нешто промени у свом статусу, али уз страховање за безбедност своје деце.

Асанж је навео да су неки појединци претили његовој деци и мајци, које није могао да види четири године, наводи британски Би-Би-Си, а преноси Танјуг.

Асанж каже да ће остати у Амбасади Еквадора док "ћорсокак око његове будућности не буде решен", а адвокати му указују на то да постоји "озбиљан ризик" да ће, ако одустане од политичког азила и оде у Шведску да одговара на сексуалне оптужбе, бити изручен Сједињеним Америчким Државама (САД).

"Било би глупо да се одрекнем свог азил узимајући у обзир што се догодило са Челсиом Менингом", рекао је Асанж.

Менинг, амерички војник, раније познат као Бредли, осуђен је на 35 година затвора у САД за пренос на хиљаде тајних докумената сајту "Викиликс", подсећа Би-Би-Си.

Еквадорски министар спољних послова Рикардо Патино изјавио је данас да Асанж може да остане у њиховој Амбасади у Лондону "онолико дуго колико је потребно" и да неће бити покушаја да се примора да оде у Шведску, додаје АП.

Полицијско надзирање оснивача "Викиликса" британске пореске обвезнике кошта скоро 11.000 евра дневно, саопштава Скотланд Јард.

Од 19. јуна 2012. године, када се Асанж склонио у амбасаду, до маја 2014. године, надзирање је коштало 6,4 милиона ливри (8 милиона еура).

Ова сума подразумева полицијске плате, додатне сате полицајаца, коришћење возила, канцеларија и информатичке опреме. 

Власти у Стокхолму хоће да испитају Асанжа у истрази поводом оптужби две жене за сексуално злостављао.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара