САД одустају од гоњења Асанжа?

Минималне су шансе да Џулијан Асанж буде оптужен да је на интернету објавио војна и дипломатска документа са ознаком тајности, пише "Вашингтон пост". Уколико би САД тужиле Асанжа, морале би да туже и америчке медије и новинаре. Формална одлука о одустајању од гоњења Асанжа још није донета.

Америчко министарство правде закључило је да треба одустати од кривичног гоњења оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, јер би у супротном морало да тужи и америчке медије и новинаре, пише Вашингтон пост.

Како за лист кажу неименовани званичници овог министарства, формална одлука још није донета, али су минималне шансе да Асанж буде оптужен да је на интернету објавио војна и дипломатска документа која су имала ознаку тајности.

Иако су сличне оптужнице подигнуте против Едварда Сноудена и бившег америчког војника Бредлија Менинга, правни саветници министарства наводе да је овде у питању другачији случај, пошто Асанж није био запослен у некој америчкој државној институцији, па због тога и не може да буде оптужен за одавање података.

"Када би Асанж био оптужен, морали би да буду оптужени и новинари", објаснио је за Вашингтон пост бивши портпарол министарства правде Метју Милер.

У том случају би се на мети тужилаштва нашли и Њујорк тајмс, британски Гардијан и Вашингтон пост, пошто су ти листови објављивали Асанжове "Викиликс" податке.

Портпаролка "Викиликса" Кристин Храфнсон рекла је раније ове недеље да та организација очекује званичну и формалну потврду да је америчке влада одустала од гоњења Асанжа.

Међутим, према писању вашингтонског дневника, за сада није јасно да ли ће министарство правде САД и формално саопштити да затвара даљу истрагу.

Асанж се од јуна прошле године налази у Амбасади Еквадора у Лондону, где је добио политички азил.

Њега Шведска оптужује за наводни покушај силовања у тој земљи, али се његове присталице плаше да би он, ако би прихватио да у Шведској одговара за те оптужбе, касније могао да буде изручен САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару