Читај ми!

Асанж: Крив сам због раздора у партији

Пошто су водећи кандидати странке "Викиликс" на изборима за аустралијски сенат поднели оставке, оснивач те странке и истоименог сајта Џулијанх Асанж, рекао је да је своју пажњу превише усмерио на Едварда Сноудена и Бредлија Менинга чиме је изазвао кризу у партији.

Оснивач сајта "Викиликс" и истоимене партије у Аустралији Џулијан Асанж преузео је одговорност за кризу насталу због оставки водећих кандидата те странке на изборима за Сенат, признајући да је своју пажњу превише усмерио на Едварда Сноудена и Бредлија Менинга.

Недавно основана партија запала је у кризу пошто је водећа кандидаткиња Лесли Канолд поднела оставку због, како је објаснила, мањка одговорности, демократичности и транспарентноси у партији.

Канолд, стручњак за етику, била је други по реду кандидат странке "Викиликс" за сенат, после Асанжа. Уколико би ова странка освојила место у парламенту на изборима 7. септембра, Канолдова би вероватно заузела Асанжово место у сенату, уколико он не би могао да се врати у Аустралију.

Канолдова је напустила странку због трвења која су у њој избила око тога како ће се, уколико не освоји места у сенату, изразити подршка другим парртијама са изборне листе, што би могло да буде од утицаја на избор сенатора.

Одмах након ње то је и учинио Данијел Метјуз, један од 11 чланова националног савета странке "Викиликс", међу којима су и Асанж и његов отац Џон Шиптон.

У изјави поводом напуштања странке, Метјуз је рекао да је с Асанжом био у пријатељским односима још од факултета и да му је жао што странку напушта под оваквим околностима.

"Бојим се да моја искуства с овом странком нису позитивна", истиче Метјуз.

У програму странке "Викиликс" стоји да је она партија транспарентности и правде, која ће надзирати активности аустралијске владе.

Асанж, који се од јуна прошле године налази у еквадорској амбасади у Лондону, преузео је одговорност за кризу у партији, признајући да јој није поклонио пажње колико је требало.

"Одлучио сам пре два месеца да велики део свог времена посветим питању Сноуденовог азила и покушавајући да спасем живот младом човеку Бредлију Менингу", рекао је Асанж у изјави аустралијској телевизији.

"Сада, признајем и прихватам пуну одговорност за партију и покушаћу да решим ову ситуацију", навео је Асанж и додао да је очигледно да није лако управљати партијом "на временској удаљености од девет сати".

САД траже бившег обавештајца Сноудена због оптужби за шпијунажу, док је војник Менинг јуче осуђен на 35 година затвора због одавања поверљивих информација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару