Читај ми!

Менинг ће тражити помиловање

Председник САД Барак Обама ускоро ће добити захтев за помиловање Бредлија Менинга. Ако одбијете мој захтев за помиловање, одслужићу казну знајући да понекад мора да се плати велика цена да би се живело у слободном друштву, пише у Менинговој поруци Обами.

Бранилац америчког војника Бредлија Менинга, који је осуђен на 35 година затвора због одавања поверљивих података које је касније објавио Викиликс, најавио је да ће тражити помиловање од председника САД Барака Обаме.

Адвокат Дејвид Комбс је након изрицања пресуде, којом је Менинг осуђен на 35 година затвора, у "емотивном обраћању" новинарима, прочитао поруку коју је Менинг припремио за америчког председника.

"Ако одбијете мој захтев за помиловање, одслужићу казну на коју сам осуђен, знајући да понекад мора да се плати велика цена да би се живело у слободном друштву", наводи се у Менинговој поруци.

Убрзо је реаговала и Бела кућа, саопштивши да ће бити размотрена свака молба коју упути Менинг или његов бранилац.

Комбс је најавио да ће већ следеће недеље упутити захтев за помиловање, или бар за смањење казне.

"Сад је тренутак да се зауставе Бредове даље патње, време да се наш председник фокусира на заштиту оних који откривају грешке у систему, а не да бивају кажњени", рекао је адвокат.

Уз адвоката Комбса стао је и Амнести Интернешенел, најављујући онлајн петицију којом ће се од Обаме тражити да помилује Менинга.

Поводом пресуде огласио се и Менингов ујак Кевин Фокс који је за Би-Би-Си рекао да, према његовом мишљењу, Бредли није ни требало да буде осуђен и додао да је он за њега херој.

Америчка Унија за грађанска права такође се огласила поводом пресуде истакавши да је правосудни систем у САД веома лош ако више кажњава војника који је изнео информације о грешкама, док са мањим казнама пролазе они који су убијали цивиле.

Приликом данашњег изрицања пресуде, војни судија пуковник Денис Линд рекла је да је Менинг обавезан да одслужи трећину казне, након чега би могао да стекне право на условни отпуст.

Он је већ одслужио скоро четири године, колико се налази у притвору.

Према пресуди, Бредли Менинг је Викиликсу предао више од 700 хиљада поверљивих докумената, депеша и дипломатских писама америчких званичника.

Менинг је, у тренутку када је дошао у посед свих тих докумената, радио као нижи аналитичар у америчкој војној бази у Багдаду.

Међу поверљивим списима налазио се и шокантан видео снимак на коме амерички Апач хеликоптер пуца на ирачке побуњенике, при чему убија и двојицу новинара и сниматеља Ројтерса.

Такође, у дипломатској преписци америчких званичника са Стејтом департментом која је откривена, често се са ниподаштавањем и подсмехом говорило о политичарима земље домаћина, уз навођење које странке и политичари највише одговарају интересима САД и који локални званичници нуде сарадњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару