Читај ми!

Асанж: Безбедносни апарат ће владати светом

Ствара нови светски поредак у коме ће доминантну улогу имати апарат државне безбедности, рекао оснивач Викиликса Џулијан Асанж. Као део система, компанија Гугл је "сувише велика и лоша" и даје велики новац за лобирање, истакао Асанж.

Оснивач сајта Викиликс Џулијан Асанж изјавио је данас да се ствара нови светски поредак у коме ће доминантну улогу имати апарат државне безбедности, а компанију Гугл је назвао "сувише великом и лошом".

"Сведоци смо да на сваке четири године долази до удвостручавања моћи америчке Националне агенције за безбедност", рекао је Асанж у говору прослеђеном учесницима међународне конференције OHM2013 у Амстердаму, посвећеној интернет технологијама.

Асанж, који се налази у амбасади Еквадора у Лондону већ више од годину дана, оценио је да чак и поједини стручњаци нису свесни шта се тачно догађа, преноси Раша тудеј.

Асанж је навео да, имајући у виду распрострањеност друштвених мрежа, људи добровољно дају своје личне податке чиме уствари бесплатно одрађују посао за Националну агенцију за безбедност.

Према њему, свету су очајнички потребне границе које би штитиле приватност грађана.

Асанж је позвао све оне који раде за безбедносни апарат, а верују да је то погрешно, да престану да то чине.

Оснивач Викиликса, који је објавио на хиљаде поверљивих дипломатских депеша САД, критиковао је компанију Гугл да је постала "сувише велика и лоша".

"Како је Гугл постао део система, постао је велики и лош", рекао је Асанж и додао да тај интернет гигант даје огромне суме новца за лобирање.

Асанж је поручио стручњацима за интернет технологију да се не плаше.

"Не дозволите да вас уплаше. Не дозволите да зауставе ваш значајан допринос свету", поручио је Асанж.

Асанж се од јуна прошле године налази у амбасади Еквадора, чије власти су му одобриле азил како би избегао изручење Шведској где је оптужен за сексуални напад, али Велика Британија одбија да му обезбеди слободан пролаз да отпутује.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару