Читај ми!

Нема напретка у случају Асанж

Шефови дипломатије Велике Британије и Еквадора на састанку у Лондону нису направили "пробој" у случају оснивача сајта Викилис Џулијана Асанжа који се пре годину дана склонио у еквадорску амбасаду у британској престоници како би избегао изручење Шведској.

На састанку миинистара спољнх послова Велике Британије и Еквадора није дошло до напретка у случају оснивача сајта Викилис Џулијана Асанжа који се пре годину дана склонио у еквадорску амбасаду у Лондону како би избегао изручење Шведској.

Шведске власти траже од Велике Британије да изруче Асанжа због оптужби за наводни покушај силовања и сексуални напад.

Еквадорски министар спољних послова Рикардо Патино рекао је да је Асанж спреман да "издржи још пет година у амбасади", илуструјући тиме колико су разговори на "мртвој тачки".

Како је саопштило британско министарство спољних послова, шеф британске дипломатије Вилијам Хејг и Патино "разговарали су 45 минута и сагласили да треба формирати радну групу у циљу проналажења дипломатског решења за случај Џулијана Асанжа, али нису остварили суштински напредак".

Министри су се, додаје се у саопштењу, "договорили да задрже отворене путеве комуникације, али нису остварили никакав пробој по питању судбине Џулијана Асанжа".

Вилијам Хејг је поновио да "свако решење (тог проблема) треба да буде у складу са законима Велике Британије", додаје се у саопштењу Форин офиса.

Асанж се пре годину дана склонио у еквадорску амбасаду у Лондону чиме је прекршио правила условне слободе и може бити ухапшен ако напусти зграду амбасаде.

Британске власти су ухапсиле Асанжа на основу захтева шведских власти. Асанж се плаши могућности да га Шведска изручи САД зато што је његов сајт Викилис објавио поверљиве депеше америчких дипломата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару