Читај ми!

Раџив Ганди био умешан у куповину оружја

Бивши индијски премијер Раџив Ганди, према депешама које је објавио Викиликс, био посредник при продаји и куповини оружја 70-тих година прошлога века.

Индијски лист Хинду који је имао увид у нове информације Викиликса тврди да је бивши индијски премијер Раџив Ганди посредовао при куповини оружја 70-тих година прошлог века.

Лист који је имао увид у нове информације Викиликса, позива се на тајне депеше америчке амбасаде у којима се каже да је Гандија унајмила шведска група "Сааб-Сканиа" да јој помогне при продаји борбеног авиона "виген".

Ганди, који тада није био у политици већ је радио као пилот, био је "главни преговарач" шведске групе која га је платила што јој је омогућио да дође до Индире Ганди која је у то време била премијер, пише у тајним депешама.

У депешама се наводи да је информација добијена од званичника шведске амбасаде, а амерички званичници нису хтели ни да потврде ни да демантују ову информацију, преноси АФП.

"Сматрали смо да пилот није најбољи експерт за процену борбеног авиона, међутим овај пилот је имао и друге квалификације", рекао је један амерички дипломата.

"Сааб-Сканиа" на крају није продала своје борбене авионе "виген" Индији, већ су изабрани британски авиони "јагуар".

Раџив Ганди је убијен 1991, његова супруга Соња је сада на челу владајуће Конгресне партије, а њихов син Рахул ће бити кандидат за премијера на изборима заказаним за идућу годину.

Након што је почео да се бави политиком, подсећа АФП, Раџив је помињан у вези скандала око шведског произвођача оружја "Бофорс" који је оптужен да је плаћао мито посредницима међу којима је био и један италијански бизнисмен близак породици Ганди.

Конгресна партија је изгубила на изборима 1989. године, а тај пораз се делимично приписује и скандалу "Бофорс".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару