Читај ми!

Шест месеци добровољног изгнанства

Оснивач "Викиликса" Џулиан Асанж већ шест месеци живи у амбасади Еквадора у Лондону. Асанж ће се сутра увече обратити присталицама са балкона еквадорске амбасаде.

Навршава се шест месеци од како оснивач Викиликса Џулиан Асанж живи у амбасади Еквадора у Лондону, где је нашао уточиште како би избегао изручење Шведској из страха да из те земље не буде затим послат у САД, а на видику нема ниједног дипломатског решења.

Асанж (41) намерава да се сутра у седам часова увече обрати својим присталицама са балкона амбасаде која се налази тек неколико метара од велике продавнице "Хародс", у јеку претпразничне грознице, како преносе светски медији.

Присталице овог Аустралијанца који се први и последњи пут појавио на балкону у августу, пред неколико стотина активиста, планирају да га овога пута поздраве уз "музику, храну и кувано вино".

Овај "добровољни затвореник" живи између четири зида собе од 20-ак квадратних метара у амбасади Еквадора још од 19. јуна, а ту прима, поред својих ближњих и новинара, и разноразне личности као што су певачица Лејди Гага, модна креаторка Вивијен Вествуд и француски политичар Жан Луј Меланшон.

Асанж, који има утисак да живи у "свемирској станици", описује своје услове живота као "тешке" и каже да ради "17 сати дневно седам дана у недељи, редовно вежба и користи соларну лампу како би надокнадио сунчеву светлост", а Еквадор је саопштио да је имао и проблема са плућима.

Асанж не сме ни да крочи из амбасаде јер ризикује да га истог часа ухапсе полицајци који су распоређени испред зграде, након чега би био изручен Шведској, где би кривично одговарао због оптужби за силовање и сексуално злостављање две девојке, које он одбацује.

Еквадор, који му је одобрио дипломатски азил у августу, узалуд је тражио од британских власти да му омогуће безбедан пролаз како би слободно изашао из земље, или да Шведска да гаранције да га неће потом изручити Америци.

Асанж страхује да би га шведске власти могле послати у САД, где би му се судило због шпијунаже, пошто је Викиликс 2010. године објавио 250.000 поверљивих америчких дипломатских и војних докумената, и сматра да би му тамо претила доживотна робија или чак смртна казна.

Лондон је потврдио да је ангажован у изналажењу дипломатског решења, али и да има законску обавезу да га изручи Шведској, према одлуци британског Врховног суда, а Шведска тврди да се неће мешати у судски процес друге земље.

"Циљ нам је да постигнемо решење задовољавајуће за све, али које искључује могућност Асанжовог изручења САД-у", рекао је за агенцију Франс прес неименовани званичник еквадорске владе.

У интервјуу белгијском радију РТБФ, Асанж је у понедељак рекао да не очекује да ће се ситуација битније промени до фебруара, када ће у Еквадору бити одржани председнички избори.

"САД сматра да постоји могућност да садашњи председник Рафаел Кореа изгуби на изборима и да ће онда бити у бољој позицији за преговарање", навео је Асанж.

Оснивач Викиликса жели да се кандидује на сенаторским изборима у Аустралији идуће године и намерава да оснује странку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару