Читај ми!

Асанж - јунак нашег доба

Џулијан Асанаж је јунак нашег доба, оценила председница УНС-а Љиљана Смајловић на промоцији Ансанжове неауторизоване аутобиографије. Оснивача "Викиликса" редитељ Кокан Младеновић упоредио са Прометејом који је прогнан јер је покушао боговима да украде ватру и да је људима.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић оценила је да је Џулијан Асанаж јунак нашег доба, јер је на свом сајту Викиликс обелоданио највише података које је неко веома, веома желео да сакрије.

"Ти подаци су многим људима помогли да схвате много од онога што се дешавало и у свету и у нашој земљи", рекла је Смајловићева на промоцији књиге "Асанж - неауторизована аутобиографија".

Штета је што нико није објавио све депеше које се односе на Србију, додала је.

Од тренутка када је објавио 250.000 поверљивих депеша америчке администрације, Асанаж је, подсетила је Смајловићева, практично заробљеник. Он је иза решетака, изгубио је и слободу и приватни живот.

"Можда њему није жао, можда мисли да је то добра трампа, али независно од онога шта ће се десити њему лично, потпуно је ново да неко жели да објави истините податке, без обзира на национални интерес своје земље, интерес сада најмоћније земље на свету, или земаља из чијих су архива ти подаци", рекла је председница УНС-а.

Некадашњи шеф Управе безбедности Војске Југославије генерал Александар Димитријевић је нагласио да је тајност, за све владе на свету, инструмент којим у име наводних виших циљева, или у име националне безбедности, покушавају да сакрију све зло које су направиле.

"Асанаж је са Викиликсом направио историјски прелом о томе како се заправо ствари одвијају, а шта је то што нам се презентује, а што би требало да прихватимо као реалност", указао је Димитријевић.

Према његовим речима, Викиликс је током обелодањивања података направио "и стратегијске и тактичке грешке".

"Стратегијски, погрешно је што је објављено много материјала погрдног садржаја, материјала који су напад на приватност или интелектуалну својину, али и материјала који су напад на тајност. У свакој земљи постоје тајне које то морају да остану", подвукао је Димитријевић.

Према речима генерала Димитријевића, тактичка је грешка у томе што то што се десило даје за право и америчкој и свим другим владама да сада могу да предузму ригорозне мере.

Редитељ Кокан Младеновић је судбину Асанжа упоредио са старогрчким митом о Прометеју, који је боговима са Олимпа покушао да украде ватру и поклони је људима, због чега је прогнан на Кавказ, у то време "крај света", и осуђен да му орао вечно кљуца јетру.

"Асанж само поново покреће тај митски образац. Он износи истину која не одговара неким новим боговима који, за разлику од оних старих, не гађају муњама и громовима, него томахавцима", рекао је Младеновић.

Због тога је и доживео жестоку реакцију новог Олимпа. Биће вероватно прогнан у Гвантанамо или неку нову границу познатог света и после тога се отвара нова Пандорина кутија која, за разлику од ондашње, има екран и даљински управљач, истакао је Младеновић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару