Читај ми!

Асанж, "за" и "против"

Подељена мишљења о Џулијану Асанжу. За председницу Удружења новинара Србије Љиљану Смајловић он је "јунак нашег доба, новинар у најбољем смислу речи", док стручњак за људска права Владан Јоксимовић каже да "слобода изражавања не сме да угрожава националну безбедност".

Председница УНС-а Љиљана Смајловић рекла је у емисији Око 11 да је Џулијан Асанж "новинар у најбољем смислу речи", јер, како каже, и она је присталица оне школе мишљења по којој је вест само оно што неко хоће да вас спречи да сазнате.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око 11"

Према њеним речима, оснивач сајта Викиликс брани слободу изражавања и омогућио је људима да сазнају оно што њихове владе чине, а крију иза леђа.

Сртучњак за људска права Владан Јоксимовић каже да цео случај треба посматрати и из угла Конвенције за људска права, која подржава слободу изражавања, али садржи и ограничења, а један од основа ограничења јесте угрожавање националне безбедности.

"Сад, да ли се то угрожава, то би морало у сваком конкретном случају да се утврди", каже Јоксимовић и подсећа да "не може свако да барата свм информацијама, да то износи у јавност и тиме угрожава живот других људи".

Ипак, Љиљана Смајловић напомиње да тај аргумент о људским животима не стоји, јер до сада није пронађен ниједан пример, нико ко је изгубио живот због Џулијана Асанжа.

Подсећа да је Асанж дипломатске депеше објавио у сагласности са великим америчким редакцијама које су месецима сарађивале са Стејт департментом.

"Не само што смо сазнали много новог, него сада имамо доказе за оно што смо раније можда сумњали", каже председница УНС-а.

Оног момента када једна информација постане доступна јавности, ограничења која се тичу јавне и националне безбедности падају у воду, сматра Јоксимовић.

"Европски суд за људска права заузео је став да информација, докле год је била тајна, док год је то угрожавало националну безбедност у смислу да нико други то није знао, заиста је била основано ограничење слободе изражавања, али једном када је та информација процурила и отишла у Сједињене Државе, потпуно је бесмислено да држите такву забрану", каже Јоксимовић.

Политички дисидент или сексуални предатор

Љиљана Смајловић сматра да је Асанж скоро две године практично у затвору без икакве оптужнице и да "нема говора да би га неко извео пред Европски суд за људска права".

Она је уверена да је Асанж прогоњен јер је политички дисидент и зато што износи тајне за које најмоћнија држава на свету и њени партнери не желе да се сазнају.

С друге стране, Јоксимовић сматра да Асанж није политички дисидент.

"У Шведској га траже због силовања, а не због неког политичког деликта, тако да он није политички дисидент", каже Јоксимовић.

Без упада у амбасаду

Гости емисије Око уверени су и да британске власти неће организовати упад у амбасаду Еквадора, у којој је Асанж.

Јоксимовић објашњава да је екстериторијалност правна фикција, теорија која је помало напуштена и верује да би енглеске власти биле спремне да је прекрше, али само ако постоји довољно озбиљан разлог.

"Мада, мислим да они сигурно неће улазити у амбасаду, али неће ни пустити да он безбедно стигне на територију Еквадора", каже Јоксимовић.

И новинар Би-Би-Сија Дејан Радојевић сматра да је вероватноћа да дође до упада у амбасаду веома мала.

"Нисмо близу тог тренутка, јер би то био преседан и тиме би се угрозила британска представништва у свету", каже Радојевић.

Асанж губи подршку јавности?

Радојевић објашњава и да већина људи у великој Британији сматра да Асанж треба да оде у Шведску и тамо се суочи са оптужбама које му се стављају на терет, оптужбама за сексуално злостављање две жене, јер сви мисле да су у Шведској судови независни и да не би могло да Асанжу буде организовано неправедно суђење.

Он каже и да је од новинара Гардијана, који су пре две године објавили депеше, чуо да су морали пре тога да "моле Асанжа да се из депеша уклоне имена људи који би могли да буду угрожени ако њихова имена буду доспела у јавност".

Због таквих детаља, каже, у Британији је опала подршка за оно што Асанж ради и он се доживљава као неко ко се бори против америчке спољне политике, а не за слободу штампе.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару