Читај ми!

Кореа: Упад у амбасаду дипломатско самоубиство

Председник Еквадора Рафаел Кореа упозорио је да би евентуални упад британске полиције у амбасаду те земље у Лондону због хапшења Џулијана Асанжа, било "дипломатско самоубиство". После тога би други могли да улазе у британска дипломатска представништва било где у свету, а Лондон не би смео да реагује, објаснио је Кореа.

Велика Британија би починила дипломатско самоубиство ако би њена полиција покушала да уђе у амбасаду Еквадора у Лондону, како би ухапсила оснивача сајта Викиликс Џулијана Асанжа, упозорио је еквадорски председник Рафаел Кореа.

"Док Велика Британија не повуче претњу или се не извини, опасност и даље постоји", рекао је Кореа за државну телевизију Еквадора.

Кореа је упозорио да би Британци могли да направе опасан преседан, јер би онда други могли да улазе у британска дипломатска представништва било где у свету, а Лондон на то не би смео да реагује, пренео је Би-Би-Си.

Би-Би-Си наводи да нема наговештаја шта би могао да буде следећи дипломатски корак Британије у случају Асанж, али Кореа најављује да је, уколико буде било потребно, спреман да тај случај пребаци у Уједињене нације.

Еквадорски председник је такође изразио наду у снажну подршку на састанку Организације Америчких Држава у петак.

"Не заборавите да је Давид победио Голијата. И с много Давида је лакше да се сруши неколико Голијата", сликовито је навео Кореа и додао да се Еквадор нада "јасној и кохерентној подршци".

Потез Лондона крши целокупно међународно право, Бечку конвенцију и све дипломатске традиције, бар оне у последњих 300 година на глобалном нивоу, рекао је Кореа.

Више стотина грађана Еквадора демонстрирало је јуче на улицама главног града Кита, како би подржало одлуку владе да додели азил оснивачу Викиликса Асанжу.

Ројтерс наводи да је званични Кито огорчен због претњи британских власти да ће ући у амбасаду Еквадора у Лондону, где се Асанж скрива од 19. јуна, који је суочен са изручењем Шведској због оптужби за сексуално злостављање две бивше волонтерке Викиликса.

Асанж страхује да би могао бити изручен САД-у где би му могли судити за шпијунажу због обелодањивања поверљивих депеша Стејт департмента на сајту Викиликса.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару