Читај ми!

Асанж: Окончати "лов на вештице"

У првом јавном обраћању откада се налази у амбасади Еквадора у Лондону, Џулијан Асанж позвао председника САД да оконча "лов на вештице" против "Викиликса". Асанж захвалио Еквадору и јужноамеричким државама које су га подржале.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж позвао је председника Сједињених Америчких Држава да оконча "лов на вештице" против сајта Викиликс. "Позивам председника Обаму да учини праву ствар, САД морају одустати од лова на вештице против Викиликса", рекао је Асанж са балкона амбасаде Еквадора у Лондону.

"Ако је Викиликс у опасности, у опасности је и слобода изражавања и здравље свих наших друштава", рекао је Асанж и упозорио да Вашингтон ризикује да гурне свет у доба репресије новинарства.

У првом јавном обраћању, откада је пре два месеца нашао уточиште у еквадорској амбасади, Асанж је захвалио Еквадору и председнику те земље Рафаелу Кореи што му је одобрен азил, као и осталим јужноамеричким државама које су га подржале.

Оснивач Викиликса је апеловао на Вашингтон да ослободи Бредлија Менинга, америчког војника који је оптужен да је достављао информације Викиликсу и који чека суђење. То суђење, Асанж је назвао прворазредним политичким процесом.

Осврћући се на процес против руске феминистичке панк групи "Пуси рајот", Асанж је рекао да постоји једниство у спровођењу репресије, па да мора постојати и апсолутно једнство у одлучности да се на њу одговори.

Раније данас, окупљенима испред еквадорске амбасаде обратио се Асанжов адвокат Балтазар Гарсон. Он је рекао да је овлашћен да предузме све правне радње како би заштитио права Викиликса. Гарсон је рекао да, према његовим сазнањима, није било преговора о могућности да Асанж добије гаранције од Шведске да неће бити изручен САД-у.

Асанж не избегава сусрет са шведским правосуђем, већ жели да добије гаранције да ће његова права бити испоштована, рекао је Гарсон, и додао да његов клијент има право на политички азил. Питање напуштања Британије и одласка у Еквадор не може завршити другачије него давањем излазне дозволе, рекао је Гарсон.

Оснивач Викиликса, који је аутралијски држављанин, у згради амбасаде се налази од 19. јуна када је званично затражио политички азил, који му је одобрен у четвртак. Еквадор је одобрио азил зато што сматра да су Асанжова права угрожена и да он не би имао фер суђење у Шведској, рекао шеф дипломатије те земље.

Шведско тужилаштво тражи Асанжа због оптужби за силовање и сексуално злостављање две жене које су га тужиле 2010. године, што он одлучно демантује. Он страхује да ће, ако буде изручен Шведској, касније бити послат у САД, где би могао да буде оптужен за шпијунажу. Асанж је искористио све могућности за жалбу на одлуку британског суда о изручењу.

Еквадорске власти су, током преговора са Шведском, предложиле да Асанж оде у Стокхолм, уколико добије гаранције да неће бити изручен САД-у. Шведска је одбила тај предлог.

Одлука еквадорских власти да Асанжу одобре азил донета је неколико сати пошто је Британија запретила да ће практично упасти у дипломатско представништво те државе и ухапсити Аустралијанца, па је главно питање како ће оснивач Викиликса напустити амбасаду.

Сајт Викиликс је од 2010. године објавио је више од 250.000 дипломатских депеша у којима су изнети осетљиви детаљи из дипломтске преписке, па често и приватне ствари.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару