Читај ми!

Припреме за изручење Асанжа

Аустралијска амбасада у САД се припрема за могућност изручења Џулијана Асанжа Вашингтону, изјавио министар трговине Аустралије Крејг Емерсон. САД могле да траже изручење од Лондона, уместо да чекају да Асанж стигне у Шведску, рекао Емерсон.

Дипломатска представништва Аустралије у Вашингтону припремају се за евентуално изручење Џулијана Асанжа, који је држављанин Аустралије, Сједињеним Америчким Државама.

Министар трговине Крејг Емерсон изјавио је да се аустралијанска амбасада у Вашингтону "припрема за могућност изручења", али и истакао да нема ничег необичног у томе што се дипломате спремају за нешто што би се евентуално могло догодити.

"Амбасада ради свој посао, а то је да буде у позицији да саветује владу у случају да процес изручења буде неминован. За сада нема никаквог доказа о постојању таквог процеса", рекао је Емерсон телевизији Еј-Би-Си.

Министар је то изјавио пошто су медији данас објавили да аустралијске дипломате верују да Вашингтон планира да оптужи Асанжа за шпијунажу и заверу, због активности његовог сајта Викиликс.

Емерсон је поновио да Аустралија не може много да уради за Асанжа, који се скрива у амбасади Еквадора у Лондону како би избегао изручење Шведској, где је оптужен за силовање.

Позивајући се на дипломатске изворе, лист Ејџ пише да амбасада Аустралије у Вашингтону озбиљно схвата могуће изручење оснивача Викиликса.

Лист наводи да се Аустралија не противи потенцијалном изручењу Асанжа и да је од САД затражила да је правовремено обавести о одлуци да подигне оптужницу против бившег хакера или о његовом слању у САД.

Емерсон је потврдио да је за амбасаду у Вашингтону Асанжово изручење један од могућих сценарија, али и истакао да за сада нема никаквог доказа да се САД припремају за то.

"Свакако желите да, као амбасада, будете у позицији да, у случају да се то појави као могућност, будете у позицији да саветујете владу у Канбери", рекао је аустралијски министар.

Вашингтон је могао да тражи Асанжово изручење од Велике Британије, уместо да чека да он стигне у Шведску, што "очигледно нису урадили", рекао је Емерсон.

Еквадор је у четвртак Асанжу одобрио политички азил. "Законске процедуре се прате. Аустралија нема никакву посебну улогу, осим да обезбеди да годсподин Асанж има неопходну конзуларну помоћ и то је оно што ми нудимо", закључио је Емерсон.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару