Читај ми!

Асанж (није) добио азил

Иако британски лист Гардијан пише да је еквадорски председник Рафаел Кореа пристао да та земља додели азил оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу. Рафаел Кореа то демантује на Твитеру.

01.00 - Председник Еквадора Рафаел Кореа саопштио да је вест коју је објавио "Гардијан" неистинита.

Председник Еквадора Рафаел Кореа пристао је да та земља додели азил оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, преноси британски Гардијан, позивајући се на изворе из еквадорске владе. Међутим, председник Еквадора Рафаел Кореа саопштио је на свом Твитер налогу да је вест коју је објавио Гардијан неистинита.

Оснивач Викиликса налази се у еквадорској амбасади у Лондону од 19. јуна када је званично затражио политички азил.

И када би Асанж добио азил остаје нејасно да ли би му то омогућило да напусти Британију и одлети за Еквадор, јер би напуштањем амбасаде прекршио услове пуштања на слободу из притвора уз кауцију. Британска полиција, према међународним дипломатским споразумима, нема право да га ухапси док је у страној амбасади.

Телеграф, водећи државни лист у Еквадору, још у понедељак је писао да је одлучено да се Асанжу додели азил.

Еквадорски председник изјавио је синоћ на државној телевизији да мора да проучи обиман материјал у вези са међународним законом како би донео исправну одлуку. "Надам се да ћу ове седмице моћи да обелоданим ту одлуку", казао је Кореа.

Медији су прошлог месеца известили да ће Еквадор дозволити шведским властима да разговарају са Асанжом у просторијама амбасаде. Портпарол Викиликса рекао је да је Асанж спреман за тај разговор.

Неименовани еквадорски званичник рекао је да је, упркос великим правним проблемима, председник одлучио да Асанжу да азил и тако "наљути" САД, Велику Британију и Шведску и додао да су се током преговора особља амбасаде у Лондону и Асанжа све три противиле преговорима.

Министар спољних послова Еквадора раније је рекао да ће председник донети одлуку одмах по завршетку Олимпијских игара.

Један од званичника еквадорске амбасаде објаснио је да је Асанжов случај био више хуманитарно него политичко питање и подсетио да је Еквадор земља која се бори за суверенитет и демократију, па ту налази везу са Асанжовом борбом, пише Гардијан. Асанж је уточиште нашао у еквадорској амбасади бежећи од изручења Шведској.

Џулијан Асанж, пореклом Аустралијанац, разбеснео је Вашингтон када је Викиликс 2010. године обелоданио стотине хиљада америчких поверљивих дипломатских депеша.

Шведско тужилаштво тражи га ради испитивања због сумње да је починио сексуални напад, што Асанж одлучно демантује.

Оснивач Викиликса изјавио је да страхује да ће, ако буде изручен Шведској, касније бити послат у Сједињене Америчке Државе, које би могле да га оптуже за шпијунажу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару