Читај ми!

Викиликс: Досије Сирија

Око два и по милиона мејлова и докумената који сведоче о везама сиријске владе са западним компанијама почело је да се објављује на "Викиликсу". Материјал није понижавајући само за сиријски режим, већ и за његове противнике, рекао Џулијан Асанж.

Викиликс је почео да објављује 2,4 милиона мејлова и докумената у којима се спомињу сиријски политичари и министри, као и представници западних компанија које су пословале са њима од 2006. до 2012. године.

"Материјал није понижавајући само за сиријски режим, већ и за његове противнике. Уопште нам не помаже да подржавамо једну страну, већ желимо да разумемо њихове интересе, акције и мишљења. Само уколико разумемо овај конфликт можемо да се надамо да ћемо га решити", рекао је Џулијан Асанж.

Оснивач Викиликса тренутно се налази у еквадорској амбасади где је нашао уточиште од изручења Шведској. Асанж није био на краткој конференцији за новинаре, пошто британска полиција жели да га ухапси због могућег изручења Шведској где му прети суђење.

Представница Викиликса Сара Харисон у Лондону је рекла да је откривено око 2,4 милиона мејлова, од којих неки "откривају узајамни однос између сиријске владе и западних компанија".

Харисонова је признала да се Викиликс тренутно суочава с потешкоћама, истичући да, упркос томе, они настављају да раде.

Викиликс је покренут 2006. године, а досад је објавио многе тајне документе, дипломатске депеше и други недоступан материјал из целог света, што је изазвало изузетно велику пажњу власти и јавности.

Италија наоружавала Дамаск?

Први комплет докумената односи се на уговор између "Селекс елсага" одељења италијанске компаније "Финмеканика" коју контролише држава, о испоруци софистициране комуникационе опреме "Тетра" влади Сирије, јавио је Ројтерс.

Систем је намењен за потребе снага реда, јединица за ванредне ситуације, владине установе, оружане снаге, а како примећују сарадници Викиликса и за војне акције против сиријске опозиције.

Мејлови које је објавио Викиликс показују да је "Селекс" продао опрему Сирији преко сиријског одељења грчке компаније "Интраком-Телеком", наводи Ројтерс.

Британска агенција преноси да је "Финмеканика" саопштила да је продаја "Тетра" технологије била у потпуности у складу са законом и да је обављена пре конфликта унутар Сирије.

Викиликс је предао материјал у вези са такозваним сиријским досијеом неколицини медија разних земаља, међу којима либанском листу Ал акбар, египатском Ал масри ал ајуму, немачкој телевијизији АРД, Асошијетед пресу, италијанском Еспресу, француском интернет-порталу Овни и шпанском Публику.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару