Читај ми!

Бег Џулијана Асанжа

Џулијан Асанж, у покушају да спречи изручење Шведској, ушао у амбасаду Еквадора у Лондону и затражио политички азил. Британски Форин офис саопштио да је оснивач Викиликса ван домашаја британских власти.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж је ван домашаја британских власти док год се налази у амбасади Еквадора у Лондону, саопштио је британски Форин офис напомињући да ради са Еквадором на решавању тог питања.

Случај Асанж је добио потпуно нову динамику у уторак увече, када је оснивач Викиликса ушао у амбасаду Еквадора и затражио политички азил, позивајући се на Декларацију УН о људским правима.

"Потврђујем да сам у еквадорској амбасади и да сам затражио дипломатску заштиту и политички азил", рекао је Асанж, чији је захтев прослеђен властима у престоници Еквадора, Киту.

Британска полиција је саопштила да је одласком у амбасаду Еквадора Асанж прекршио одредбе условне слободе уз кауцију и да му сада прети хапшење. Ти услови укључују обавезу да буде на утврђеној адреси од 22 до 8 часова, саопштила је портпаролка Скотланд јарда.

Уколико напусти зграду, Асанж ће одмах бити ухапшен. Полиција је већ распоређена испред зграде.

Огласила се и амбасада Еквадора, која је навела да се Асанж налази у амбасади где ће под заштитом еквадорске владе остати док не буде решен његов захтев.

"Одлука да се размотри захтев господина Асанжа се ни у ком случају не треба сматрати мешањем у судске процесе Велике Британије и Шведске", наводи се у саопштењу еквадорске амбасаде.

Асанж је одабрао Еквадор јер му је та држава пре две године понудила боравиште, а почетком месеца оснивач Викиликса је у емисији коју емирује РТ интервјуисао председника Рафаела Кореу. Кореа је, том приликом, силно нахвалио допринос слободи информисања који је заслужио Викиликс објављујући преписку америчких дипломата.

АФП преноси изјаву адвоката који заступа противничку страну у Шведској, и који је рекао да "не може да замисли да му Еквадор да азил".

Асанж не негира да је имао сексуалне односе са две волонтерке Викиликса, али каже да је то било уз обострану сагласност и тврди да је изручење Шведској први корак у напорима да га изруче Сједињеним Америчким Државама. Он верује да су САД против њега подигле тајну оптужницу због објављивања 250.000 поверљивих америчких дипломатских телеграма.

Шведска и Америка, које би највише желеле да се дочепају Џулијана Асанжа, имаће силне проблеме да објасне како је то поступак оснивача Викиликса другачији од судбине слепог кинеског дисидента Чена Гуанленга, који је на идентичан начин "отишао" из Кине.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару