Читај ми!

Неколико пријатних дана, па опет врелина – какво нас време очекује у наредном периоду

Следи дужи стабилани временски период и само до петка ће бити пријатне и умерене температуре, а након тога следе тропски дани и тропске ноћи, а то ће се продужити на већи део наредне седмице, најављује метеоролог Слободан Совиљ.

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је да је пред нама доста сунчаних интервала након бурне кишне епизоде.

"Максималне температуре у већини места данас ће бити 25-26 степени. Дакле, биће умерено топло и тако ће се задржати бар до петка", најављује метеоролог Слободан Совиљ.

Наводи да ће бити претежно сунчано, нарочито ујутро и преподне, а послеподне ће бити променљиве облачности, али са, како каже – "веома, веома ретком појавом краткотрајне кише, слабог интензитета".

Совиљ наводи да су у питању мале количине падавина и да су локалног карактера.

"То је увод у леп викенд који је пред нама, који ће бити потпуно сунчан, температура у даљем порасту, максималне вредности од 30 до 35 степени у суботу и недељу", објашњава метеоролог за РТС.

Прогнозира да ће се стабилно време продужити и даље, да нема неких назнака захлађења ни током следеће седмице.

"Осим стабилних временских услова, температура ће бити у даљем порасту, тако да у урбаним срединама свакако можемо рачунати на тропске ноћи, а максималне температуре у хладу у интервалу између 32 и 37 степени током већег дела седмице која је пред нама". каже метеоролог Слободан Совиљ.

Заборавимо на невреме, следе тропски дани

Совиљ каже да можемо да заборавимо на невреме које је иза нас, али оцењује да су у питању биле две екстремне кишне епизоде.

"Само у Београду од понедељка увече до синоћ пало је 68 литара кише по квадратном метру, а то је за 2 милиметра изнад месечног просека", каже метеоролог.

Објашњава да је у 24-часовном периоду пала месечна количина кише у граду. Наводи да се слична ситуација догодила и у четвртак увече, када је било још више падавина током трочасовног периода.

"Али, у сваком случају, лепа вест јесте да су се ове екстремне кишне епизоде или изражени временски услови који су условили непогоде и град и олујни ветар, дакле да су завршени, облачност се увелико изместила на исток и сада је пред нама један стабилан период", објашњава Солободин Совиљ.

Јул ће бити топлији него претходних година

Температуре које нам долазе су изнад просека за јул, потврђује метеоролог додавши да постоји тенденција сталног пораста.

"Лета су, примера, ради у нашој земљи, сада топлија за 2,6 степени у односу на другу половину 20. века, поготово у односу на прединдустријски период", каже Совиљ.

Објашњава да то значи да се средње јулске температуре, које су раније била од 27 до 30 степени, сада полако повећавају.

"Ми прогнозирамо да ће средња јулска максимална температура у нижим пределима бити од 30 до 32 степена, уз чак до 18, 19 тропских дана у нижим пределима", рекао је Совиљ за РТС.

Наводи да су то све вредности које су изнад просека, али којима сведочимо и током претходних година, а најтоплије је било јула 2012. године.

"Ако посматрамо цео месец са средњом максималном температуром од 32,6 степени, јулски рекорди у Београду и у Србији постављени су давне 2007. године, тада су у хладу у Београду измерена 44 степена 24. јула, а у Србији је најтоплија била Смедеревска Паланка", подећа Совиљ.

Каже да се топли рекорди обарају и широм континента. Тако је пре две године постављен и нови европски рекорд кад је летња температура у питању – 48,8 степени је измерено на Сицилији".

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару