Читај ми!

Још три дана за уживање у топлом времену а онда стиже преокрет, какве су шансе за снег у новембру

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да се захлађење очекује од суботе, а да ће у првој половини новембра температуре бити око просека, можда и степен-два изнад.

Недељко Тодоровић је у Београдској хроници изјавио да ће у суботу доћи до захлађења, али да није у питању само промена температуре, већ промена типа времена.

"Сутра и прекосутра максимална температура ће бити око 19 степени у Београду, у петак благи скок на 22, али то је обично пред промену времена", наводи метеоролог, напомињићи да ће вечери и даље бити хладне.

Најзначајнија промена, додаје, биће када од петка почне да дува кошава, а у недељу ће да крене благи северац.

"Наредне седмице биће ниже температуре, биће југоисточног ветра, што је добро због смањења концентрације загађења, али ће зато температуре бити ниже", каже Тодоровић.

Од викенда ће, додаје, максималне температуре бити испод 20 степени, између 12 и 16, са минималном од пет, шест, седам степени Целизијуса.

Мале шансе за снег у новембру

Што се тиче првог снега, Тодоровић истиче да је веома мала шанса да падне у новембру.

"То је неизвесно гледајући развој ситуације изнад Европе. Веома је мала шанса за тако нешто. У првих 15 дана новембра биће релативно топло, максимална температура око просека, можда и степен-два изнад, док на крају месеца не падне на просечну температуру од око девет степени. После 20. новембра, постоји вероватноћа за мраз", наводи Тодоровић.

Чега има више, магле или загађења

У Србији се последњих дана бележе температурни рекорди, магла и велико загађење.

Тодоровић каже да је оно што се види и магла и загађење, али сматра да је магла јача.

"Она има променљив карактер. Загађење је константно. Ту је саобраћај, почела су ложења угља, дрвета, можда и део индустрије испушта одређене загађујуће честице. То је константно и та концентрација је константа све док нема ветра", напомиње Тодоровић.

Упитан како је могуће да магле нема чим се изађе из Београда, објашњава да магле има изван града, али највише у Војводини, док се јужније према Шумадији магла врло брзо подигне.

"Београд је негде на граници. У вишим деловима града скоро да нема магле, а идући према периферији, доле на југ, магле скоро да нема. Можда у некој котлини, речној долини, али у Војводини се задржава дуже", објашњава метеоролог.

понедељак, 02. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару