Хладни талас са Арктика погодио Србију, у једном делу земље пашће доста снега

Климатолог и професор метеорологије на Физичком факултету у Београду Владимир Ђурђевић каже за РТС да ће током ноћи у Србији падати снег. Следеће недеље опет ће бити топло.

Владимир Ђурђевић, гостујући у Јутарњем програму, објаснио да нас је протеклог викенда погодио хладни талас са Арктика толико интензиван да је у неким деловима Европе донео историјски ниске температуре за ово доба године.

"Стиже нам захлађење, стижу нам облаци, тако да ће до краја дана целу Србију захватити хладан талас. Прво ће почети да пада киша, касније у току ноћи вероватно и снег. Када почне мало јаче да дува ветар то нам је знак да нам се приближава хладни талас који се полако спушта из северне Европе", наводи Ђурђевић.

Објашњава да није неуобичајно да у априлу имамо мало снега.

"Биће снега на планинама, ова епизода са снегом ће, да кажем, бити издашнија од претходне, посебно у западној и југозападној Србији, тако да ће на планинама вероватно доћи до акумулације снега у току ноћи, на Копаонику већ има око метар снега, али опет од петка нас очекује отопљење и тај снег ће се релативно брзо отопити", додаје Ђурђевић. 

После овог продора хладног ваздуха нас, како каже гост Јутарњег програма, чека период топлог времена.

"Који би можда требало да потраје две-три недеље тако да већ од следеће недеље, негде од уторка, очекују нас температуре близу, а можда и преко, 20 степени неколико дана. Можда после тога опет наиђе неко захлађење, али не овог типа – бићемо у неким оквирима који су очекивани за ово доба године са температурама између 10 и 15 степени, али почетком следеће недеље би температуре требало да буду чак и изнад просека за ово доба године", објашњава Ђурђевић.

"Добар квалитет ваздуха у Београду" 

Говорећи о квалитету ваздуха, наводи да је тренутно квалитет ваздуха у Београду добар.

"Претходних дана смо имали кишу, чим падне киша она спере загађење из ваздуха, тако да после ње ваздух остане доброг квалитета још дан-два. Данас нам поново долази мало јачи ветар, имаћемо поново падавине, тако што се тиче наредних четири-пет дана, можемо да будемо безбрижни што се тиче квалитета ваздуха", каже Ђурђевић.

Објашњава да се у априлу дешавају епизоде високог загађења ваздуха.

"Прошле године смо имали неколико тих епизода. Тако да ми још нисмо изашли из грејне сезоне током које имамо велики проблем са загађењем", навео је Ђурђевић.

петак, 13. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи