Читај ми!

Зима се не предаје, када ће нас заиста огрејати Сунце

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Недељко Тодоровић каже за РТС да је средином наредне седмице поново могућ снег и у нижим пределима. Додаје да крајем марта, почетком априла излазимо из хладног раног пролећа.

Недељко Тодоровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је у већини места јутрос ведро, мало облака остало је на истоку и југоистоку, али ће се током дана и тамо разведрити.

Јутарње температуре су ниске, скоро у свим местима ујутру је мраз.

Данас ће, према његовим речима, максимално бити између осам и десет степени што је мало испод просечних вредности..

Подсећа да је средњи датум падања последњег снега последња седмица марта. Слична зима је била и прошле године, када је било врло мало снега.

Ова зима је, истиче метеоролог, натпросечно топла, у Војводини и Београду било је 10 дана хладно.

Недељко Тодоровић напомиње да ће наредна два-три дана бити високе температуре за март, које неће прелазити 20 степени, као што је било неколико дана у фебруару.

"У недељу леп дан, који степен изнад 15 степени, сунчано и следеће недеље, а од 15. до 21. нас чека пад температуре који ће условити кишу и на планинама снег. Средином наредне седмице снег је поново могућ и у нижим пределима. Још увек се зима не да, али у блажој варијанти", указује Тодоровић.

Почетком априла и изнад 20 степени 

Снега тренутно има јужно од потеза од Лознице, Ваљева, Ћуприје, Зајечара. Изнад 1.000 метара пало је изнад 20 и 30 центиметара снега, на Копаонику има између 70 и 80 центиметара, па ће се снег задржати на Копаонику бар до средине априла месеца.

"После 20. следи пораст температуре, али нема изгледа да то буде значајни пораст температуре, између 15 до 20 степени. Март би могао да личи фебруару а не оном марту који је примерен", наводи метеоролог.

Крајем марта, почетком априла биће и изнад 20 степени, тако да, каже Тодоровић, излазимо из хладног раног пролећа.

Ова зима је, каже, била једна блага варијанта, у Београду су била само два-три ледена дана. Просечно из буде око 20, тако да смо ове године, наводи метеоролог, били поштеђени.

Додаје да је фебруар из 2012.  последње две-три деценије дефинитино најхладнији, са 20 ледених дана, све време је било испод нуле. Такође, било је око пола метра снега у свим пределима, а Сава и Дунав су се заледили.

петак, 13. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи