ТВ серијал РТС-а о херојском добу српске штампе

Стогодишњицу Првог светског рата Радио-телевизија Србије обележиће репрезентативним документарним ТВ серијалом "Српска штампа 1914-1915". Емитовање почиње 28. јуна на Другом и Сателитском програму РТС-а.

Писац сценарија за четири документарно-игране једносатне епизоде серије је Александар Гаталица, награђен највишим наградама за роман "Велики рат", који је основа за серију. "Екипа која је радила, редитељ Филип Чоловић, драматурзи сценарија Наташа Дракулић и Тамара Барачков, директор фотографије Периша Ђинђић, сценограф Драгослав Ивковић, монтажер Ненад Џодић, перфектно су урадили посао, који је изнад онога што је РТС до сада радио", рекао је уредник Божидар Николић.

Уредник Културно-образовног програма РТС-а Миодраг Зупанц оценио је да је серија "Српска штампа 1914-1915" рађена по највишим светским стандардима, да је урађена у рекордно кратком времену и високопрофесионално, у најбољој традицији серијала Би-Би-Сија.

"Посебна вредност серијала је што указује на стање штампе у то време, она доста личи на ову данас, показује необичну живост у 45 дана кризе од убиства Франца Фердинанда до избијања рата", истакао је Зупанц.

Према речима Гаталице, документарни филм није само телевизијски преглед написа, листова и тиража, већ прави мали историјски бревијар људских надања, заблуда и нереалних очекивања, али и већ познате спектакуларистичке вештине тадашњих журналиста.

Политика од 24. јуна 1914. године, одмах после атентата на Фердинанда, објавила је наслове попут "Тријандафил Лазаридис продаје у својој колонијалној трговини Цариградски ратлук са и без бадема", ту су интриге као како се спремају "фина стаклена кола за погреб Фрање Фердинанда која коштају толико и толико".

"У штампи је било веома живо док се у позадини припремао велики ратни сукоб, трговало се, преговарало, било је ироније на високом нивоу, оговарало се, а интрига није био поштеђен ни сам краљ Петар, све је то трајало до септембра 1915. године када, са повлачењем последњих јединица из Србије, престаје да излази и српска штампа", подсетио је Гаталица.

У играним секвенцама серијала "Српска штампа 1914-1915" појављују се глумци Бојан Жировић, Иван Бекјарев, Ирфан Менсур, Андреј Шепетковски, Милош Ђорђевић, Данијел Сич, Небојша Миловановић, Игор Ђорђевић, Мики Крстовић, Милан Цаци Михаиловић, Срђан Јовановић, Лепомир Ивковић и Драган Вучелић.

Кроз причу о српској штампи гледаоце води наратор Жировић, који објашњава фактографију, амбијент, приче о Београду и приче о житељима тог времена. Серија је комбинација документарног и играног, и има четири епизоде под називом "Штампа бруји!", "Штампа грми", "Штампа слави" и "Штампа гасне".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару