Читај ми!

"Марш на Дрину", од голготе до светске славе

У част прве победе српске војске на Церу 1914. године настала је композиција "Марш на Дрину". Овај симбол храбрости и истрајности изазвао је велико одушевљење народа, политичара и књижевника. Прошао је голготу Албаније, слушао се на додели Нобелове награде...

Симбол храбрости и истрајности "Марш на Дрину" компоновао је Станислав Бинички на почетку Првог светског рата. Композиција је настала у част прве победе српске војске на Церу 1914. и команданта Миливоја Стојановића Брке, који је предводио чувени Гвоздени пук, најспособнију војну јединицу још из балканских ратова.

Као капелник, Бинички је водио оркестар Краљеве гарде и војни оркестар. Заједно са нашом војском прошао је и голготу Албаније када су изгубљени сви инструменти и све ноте. Тек уз помоћ савезника, оркестар је обновљен, а "Марш на Дрину" постаје обавезан део репертоара.

"Практично већ трећи дан по доласку на Крф, они су одржавали концерте. Извођења су била стална, чувена је била једна турнеја по Француској, када су обишли једно петнаестак градова Француске и добили изузетна признања. Чак је и Бинички изабран за почасног члана њиховог удружења музичара", објаснила је за Јутарњи програм РТС-а музиколог Соња Маринковић.

Нобеловци слушали "Марш на Дрину"

Иако су први снимци направљени између два рата, композиција је на неки начин заборављена.

Године 1961. Иво Андрић је у Шведску на доделу Нобелове награде за роман "На Дрини ћуприја", понео и плочу са композицијом "Марш на Дрину". То је изазвало велико одушевљење и од тада па до данас једно је од најслушанијих дела у Шведској.

"Од тих шездесетих година можемо говорити да ова композиција постаје популарна, за њено откриће су заслужни Швеђани, један гитариста који је 1963. први објавио снимак са 'Маршом на Дрину'. Потом су уследила друга интересовања, потом је уследио тај чувени филм Жике Митровића 'Марш на Дрину'", рекла је Соња Маринковић.

Од 1964. "Марш" се пева

"У бој, у бој, крените јунаци сви, крен'те и не жал'те живот свој..."

Тек 1964. "Марш на Дрину" добија и текст. Написао га је новинар и публициста Милоје Поповић Каваја.

Тада је Милоје био председник КУД "Иво Лола Рибар", које је композицију требало да изведе хорски на 50-годишњицу Церске битке.

"'Марш на Дрину' симболизује одбрамбену жељу српског народа, не агресивну. Ја сам хтео мало да дам и менталитет српског човека, не само ратнички моменат - жељу нашег човека када је нападнут и угрожен да се бори - том песмом да дам мало и историје и лепоте земље", каже Милоје Поповић.

Омиљена мелодија Бранка Ћопића

У извођењу Царевчевог оркестра "Марш на Дрину" стиче још већу популарност, како у народу тако и међу књижевницима и политичарима.

"Ја не знам да ли има нека песма која ме може тако узбудити као она мелодија 'Марша на Дрину', јер све ми се чини да чујем топот оне српске коњице која напредује према Дрини, да чујем онај звук кад се ваде сабље," говорио је Бранко Ћопић још 1969. године.

Познате обраде

Уследиле су и бројне светске обраде. Давне 1966. "Марш на Дрину" изводи холандски "The Spotnicks", затим "The Shаdows", претеча "Битлса" у Британији, Џејмс Ласт 1968. у Немачкој.

"Марш на Дрину" аранжирају и изводе група "Смак", Бранимир Џони Штулић...

Иако је у извођењу нашег хора "Вива Вокс" прошле године у Уједињеним нацијама "Марш на Дрину" узбуркао јавност, не треба заборавити да је ова композиција од националног значаја, искључиво ода херојству и слободи.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи