Велики рат - Мода

Промена начина живота током Првог светског рата утицала је и на моду која се свела на једноставност. Носили су се чоја и штоф, као и шешири са мањим ободима. Под утицајем Првог светског рата стварала је и чувена Коко Шанел.

Уместо свиле и чипке носили су се чоја и штоф. У моди су биле краће и шире сукње и шешири са мањим ободима. Шта се још носило за време Првог светског рата?

После екстравагантне одеће, крзна и гламура Бел епока, сивило Великог рата увукло се и у начин одевања. Улога жене се драстично променила, а другачији начин живота диктирао је моду која се свела на једноставност.

"Комплети и хаљине попримају једноставан крој, загасите боје, мрке, сходно приликама и расположењу. Било је доста жртава у Првом светском рату, па су зато та хаљина и костим често били тамне боје, црне" , објашњава за Јутарњи програм РТС-а костимограф Сузана Глигоријевић.

Жене преузимају улогу мушкараца, почињу да раде у фабрикама, радњама, на пољима. Специфични корсети који су њихову фигуру претварали у С силуету, престају да се носе, као и све оно што их спутава.

"Сукња је скраћена, шира у обиму, досеже до чланака. Форма сако је доста слободнија, ти кројеви су налик кроју униформе. Жене носе униформе, жакете, дуге сукње до чланака", каже Сузана Глигоријевић.

Коко Шанел и нови стил

Под утицајем Првог светског рата, стварала је и чувена Коко Шанел. Сматрала је да свака жена, иако је активна и обвавља мушке послове, може и даље да буде елегантна. Зато је осмилсили посебну линију, која је веома подсећала на мушку спортску одећу.

Велики рат је утицао и на промену фризуре. У складу са одећом која је била сведена, носиле су се и једноставне фризуре. Жене су најчешће правиле пунђе или су најчешће увијале косу.

Већина мушкараца је била мобилисана и носила униформе, па се зато ни троделна форма мушког одела није битиније променила.

"Носили су се сламени шешири, тзв. жирадо, халф цилиндар се такође задржао 1914, а цилиндар само у високим друштвеним слојевима. Кошуље са високим крагнама, кравате и код краћих панталона била је мода камашни, које су могле бити од штофа, филца или коже"

И рововски рат је утицао на начин одевања. Специфични војни мантили, дизајнирани баш за лоше временске услове, показали су се као врло ефикасни. Послужили су као узор за развој чувене тренчкот линије, која је и данас сто година касније, веома актуелна .

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару