Читај ми!

Сидни Луис, најмлађи учесник највеће битке Великог рата

Под изговором да ће „имати једна уста мање да хране и да ће дечаку пријати свеж ваздух“, родитељи су пустили 12-годишњег Сиднија Луиса на фронт, али нису очекивали да ће завршити у Француској, у највећој бици Првог светског рата, на Соми. Најмлађем британском војнику постхумно одато признање.

Чекало се скоро пола века на неочекивано откриће пожутелих докумената у којим се открива породична тајна и живот Сиднија Луиса – са 12 година најмлађег британског војника у Првом светском рату.

Поводом обележавања 100 година од Великог рата, војник Луис – неустрашиви дечак с југа Енглеске, послат у ровове крваве битке за Сому напокон добија постхумно признање, као и дивљење сина, који је открио истину о оцу неколико деценија после његове смрти, 1969. године.

Сидни Луис је у августу 1915. године на распусту. Рат бесни већ годину дана, а Велика Британија очајно тражи мушкарце како би формирала војску коју су тада чинили добровољци. Упркос годинама, 12-годишњи Сидни се пријављује за фронт.

„Младићи у то време били су опседнути патриотизмом. Ту је било и доста притисака породице, пријатеља и друштва уопште“, изјавио је Ентони Ричардс, шеф архива лондонског музеја рата - "War Imperial Museum".

Сиднијеви родитељи допуштају младићу да се пријави у рат под изговором да ће „имати једна уста мање да хране и да ће дечаку пријати свеж ваздух“, боље него да ради у руднику, рекао је историчар Ричард ван Емден и додао да је било око 250.000 малолетних британских војника у Великом рату.

Породице су тада биле убеђене да ће им деца остати у Британији до 19. године када су званично могли да буду послати да ратују у иностранству.

„Несхватљиво је ипак како је дечак од 12 година приступио британској војсци, пошто то званично може с 18 година“, рекао је Ван Емден, аутор књиге „Дечаци - војници Великог рата“ (Boys Soldiers of the Great War).

„Сигурно је да је Сидни изгледао старије а искористио је и попустљивост регрутне јединице“, додао је историчар, који поседује фотографију на којој Луис изгледа високо и крупно за своје године.

Луис успева да оде у Кингстон, а његова мајка не зна „где је нестао“, испричао је Колин Луис, његов син јединац који је од оца наследио импозантну фигуру.

Тек је на лето 1916. године откривена обмана, када је један војник на одсуству обавестио његову мајку да је Луис на Соми у Француској, у једној митраљеској јединици.

Запањена мајка је одмах упутила писмо министарству рата да јој врате сина.

Она је заједно с писмом послала и Сиднијев извод из матичне књиге рођених. Одмах је добила одговор, 24. августа 1916. године.

Војска, у видно непријатној ситуацији, одговара да су предузете мере и да ће се дечак врло брзо вратити кући.

Луисов син Колин је тек пре десетак година открио та документа, када је преминуо његов стриц који је чувао породичне папире.

„Мој отац је већ помињао да је био у Првом светском рату, али сам мислио да претерује јер је тада био сувише млад. Никада нисмо касније о томе причали. То је скоро била породична тајна“, рекао је сада 80-годишњи Колин Луис.

Музеј у Лондону је потврдио крајем прошле године аутентичност писама и саопштио да је Сидни Луис најмлађи британски војник у Првом светском рату.

Колин Луис је за ову годину испланирао свој начин одавања поште оцу. Он и његова деца, унуци и праунуци посетиће Сому, где је Сидни ратовао читавих шест недеља.

Сећање на битку на Соми највише се везује за њен први дан, 1. јул 1916. године, када је из строја британске армије избачено 57.470 војника.

До данас је то дан с највећим губицима у историји британске војске.

„Жао ми је што не могу да му честитам и кажем: Веома сам поносан на тебе. Био си врло храбар човек, односно дечак“, рекао је Колин Луис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару