Читај ми!

Серија сукоба у Сирији

Најмање 24 особе погинуле у више одвојених сукоба у Сирији. Дезертери, који себе називају Слободном сиријском војском, убили осам припадника безбедносних снага, а 40 ранили. Арапска лига увела данас санкције Сирији.

У више одвојених сукоба у Сирији погинуле су најмање 24 особе, саопштили су активисти једне сиријске организације за људска права.

Активисти тврде да су безбедносне снаге у централним деловима Сирије и на истоку земље убиле су 16 цивила, међу којима двоје деце.

Са друге стране, дезертери су убили осам војника и припадника безбедносних снага у нападу на Идлиб, на северозападу Сирије, док је у нападу рањено 40 особа.

"Група дезертера напала је војнике и агенте безбедносних снага који су се налазили у конвоју од седам возила", навела је та организација, са седиштем у Британији.

Дезертери, који себе називају "Слободном сиријском војском", саопштили су да су одговорни за овај напад, преноси АФП.

"Слободна сиријска војска" наводи да у својим редовима већ има око 20.000 чланова. Лидер те групе, Ријад ал-Асад, налази се у Турској.

Према проценама Уједињених нација, у насилном обрачуну сиријских власти са учесницима антирежимских протеста, који трају у Сирији од средине марта, убијено је више од 3.500 људи.

Против режима Башара ал Асада протестовало се и у другом највећем граду Либана - Триполију, који, иначе, носи исти назив као престоница Либије.

Десетине хиљада присталица прозападне либанске опозиције протестовали су данас у сунитском упоришту Триполију, против сиријског режима и његових шиитских савезника, исламистичког покрета Хезболах, јавио је АФП.

Марш је организовао "Покрет будућност", главне опозиционе странке бившег премијера Саада Харирија, у част либанских политичара убијених протеклих година, као и ради подршке устанцима у арапским земљама.

Санкције Сирији

Арапска лига одлучила је данас, већином гласова, да уведе санкције Сирији којима се предвиђа прекид трговинских веза са овом блискоисточном земљом и замрзавање њених средстава због насиља режима у Дамаску над демонстрантима.

Премијер Катара и министар спољних послова шеик Хамад бин Џасим ал-Тани рекао је да би "та одлука требало да буде спроведена у дело одмах", пренео је Ројтерс.

Он је упозорио да, уколико арапски свет не успе да заустави кризу, онда би могле да интервенишу стране силе.

Шеик Хамад је претходно рекао да Арапи желе да избегну понављање онога што се десило у Либији, где је после резолуције Савета безбедности УН дошло до ваздушних удара против снага Моамера Гадафија, током којих је он збачен с власти и убијен.

Катарски премијер објаснио је да су се арапске земље ангажовале да би избегле та мешања споља, али и додао да, уколико међународна заједница не види да су Арапи озбиљни, он не може да гарантује да се таква акција може избећи.

Арапска лига је са 19 гласова од укупно 22 члана организације усвојила санкције којима се забрањују путовања сиријских руководилаца, замрзава имовина чланова владе председника Башара ал-Асада, обуставља пословање са Сиријском централном банком и прекида инвестирање у Сирију, рекао је шеик Хамад на конференцији за штампу.

Режим Башара ел Асада у петак је одбацио ултиматум Арапске лиге да прихвати посматрачку мисију те организације, чијим прихватањем је условљно увођење санкција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару