Читај ми!

Ештонова тражи доказе од Ирана

Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон тражи од Техерана да докаже да не развија атомско оружје. Напад на Иран угрозио би светску економију, сматра САД.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изјавила је у Москви, после састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, да и "даље чека" да Иран предложи начин да докаже да не трага за нуклеарним оружјем.

У разговорима са Ираном, почетком године, шест глобалних сила понудило је "низ идеја за начине на које би Техеран могао да се креће напред и покаже да је озбиљан у одустајању од тражења нуклеарног оружја и да тежи цивилном атомском програму", рекла је јуче Ештонова, преноси агенција Ројтерс.

Амерички секретар одбране Леон Панета упозорио је синоћ да би напад на Иран могао да нанесе штету целокупној светској економији, истакавши да је САД фокусиран на дипломатски притисак на Техеран и санкције.

Панета је, уочи састанка у Канади с израелским министром одбране Ехудом Бараком, рекао да би штета била нанета не само САД, већ светској економији.

Израел је недавно наговестио да не искључује војну акцију против Ирана, на шта је Техеран одговорио да ће Израел бити уништен, ако нападне иранске нуклеарне инсталације и да се одмазда Ирана неће ограничити на Блиски исток.

Споразумом против подела

Нацрт резолуције Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о Ирану, о коме су шест светских сила постигле споразум, требало би сутра да се нађе пред Саветом гувернера ИАЕА.

Светске силе превазишле су поделе доношењем резолуције у којој се изражава "дубока и повећана забринутост" због иранског нуклеарног програма.

У резолуцији се, међутим, не даје рок Ирану да одговори, што је учињено "како би развејале сумње Кине и Русије", оцењује АФП.

Уместо тога, од шефа ИАЕА Јукија Амана тражи се да у марту извести Савет гувернера о томе у којој мери Техеран примењује резолуцију.

У резолуцији, коју би 35-члани Савет требало да одобри, истиче се да је "кључно за Иран и Агенцију да интензивирају дијалог".

У напоре за решавање иранског нуклеарног питања дипломатским путем укључено је шест сила: Сједињене Америчке Државе, Кина, Русија, Велика Британија, Француска и Немачка.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару