Читај ми!

Протести против "банкарске владе"

Више хиљада студената протестовало у Милану против нове италијанске "банкарске владе". Студенти бацали петарде, јаја и фалсификоване новчанице на полицију, која је на то одговорила пендрацима. Повређен један новинар.

Неколико хиљада студената протестовало је у Милану против нове владе економисте Марија Монтија и сукобило се са снагама безбедности. Студенти су бацали петарде, јаја и фалсификоване новчанице долара на полицију када је покушала да се приближи Бокони универзитету.

Полиција је, на нападе студената, одговорила пендрецима. У инцидентима је повређен један новинар, пренеле су новинске аганције. Милано је, иначе, познат као финансијски центар Италије.

Студенти су објаснили да су организовали протесте против "банкарске владе", алудирајући на то да се на челу новог кабинета нашао финансијски стручњак, вишегодишњи бивши комесар Европске уније и технократа.

Монти, који се налази и на челу универзитета Бокони, постао је симбол технократа, који, после оставке Силвија Берлусконија, сада покушавају да изведу земљу из кризе. У његовом кабинету седеће осам професора, као и један од најутицајних банкара у Италији Корадо Пасера.

Нова технократска влада премијера Марија Монтија добила је данас поверење италијанског Сената, који јој је тиме дао "зелено светло" да настави свеобухватне реформе и мере штедње како би извукла земљу из дужничке кризе.

Сенатори су са 281 гласом за и 25 против изгласали поверење новој влади, а гласање у доњем дому италијанског парламента заказано је за сутра, пренеле су светске агенције.

Монти је раније апеловао на грађане да прихвате жртвовање како би сачували своју земљу од банкрота и за узврат обећао економски раст и већу социјалну кохезију.

Задатак технократског кабинета Марија Монтија биће да Италију, која је доспела на ивицу финансијског колапса, успешно проведе кроз кризни период.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару