Читај ми!

Конфучијева награда Путину

Упркос забранама кинеских власти, Кинески међународни центар за истраживање мира одлучио је да Конфучијеву награду уручи руском премијеру Владимиру Путину.

Спонзори кинеске награде за мир саопштили су да планирају да одрже церемонију доделе Конфучијеве награде руском премијеру Владимиру Путину и поред забране власти.

Шеф Кинеског међународног центра за истраживање мира Ћиао Дамо рекао је да ће се 9. децембра одржати додела Конфучијеве награде, и поред наредбе Министарства културе да откажу церемонију, јавља АП.

Министарство је у септембру наредило отказивање награде, али ни до данас није дало било каква објашњења, наводи агенција.

Ћиао Дамо је негирао да је била потребна дозвола за одржавање конференције за штампу на којој је саопштено да је Путин добитник награде.

Прва Конфучијева награда додељена је прошле године бившем тајванском заменику председника Лиен Чан, иако се Лиен, неупознат с поступком, није појавио на церемонији уручења. Новчани износ награде је, уместо Лиену, дат једној младој девојци чији идентитет није објављен.

Нема информација ни да ли је и премијер Путин упознат с плановима да му се додели овогодишња награда.

Спонзори награде су професори и академици који тврде да су независни од владе.

Група је на брзину успоставила награду прошле године у очигледном покушају да парира Нобеловој награди за мир 2010. године, која је додељена кинеском дисиденту Лиу Сиаобоу.

Лиу Сиаобо налази се на издржавању 11-годишње казне затвора због апела за политичке реформе у Кини.

Додела Нобелове награде осуђеном Лиу разбеснела је власти и кинеске националисте који су оптужили Нобелов комитет да се меша у кинески правосудни систем.

Организатори су прошле године саопштили да је награда именована по кинесом чувеном филозофу, јер су желели да представи кинески "поглед на мир". Уз статуу Конфучија иде и новчани део од 100.000 јуана (15.000 долара).

Ћиао је рекао да је комитет за награду од 16 чланова ове године разматрао већи број кандидата, међу којима су били оснивач "Мајкрософта" и филантроп Бил Гејтс, председник Јужне Африке Џакоб Зума и бивши генерални секретар Уједињених нација Кофи Анан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару