Читај ми!

Меркел позива на реформе

Немачка канцеларка Ангела Меркел, на партијском конгресу своје Хришћанско-демократске уније у Лајпцигу, упозорила да се Европа налази у можда највећој кризи од Другог светског рата и позвала на више храбрости за реформе.

С обзиром на немачки утицај у Европској унији, који је криза еврозоне додатно нагласила, Европљани с пажњом прате сваку поруку која стиже из те земље. Са конвенције владајуће Хришћанско- демократске уније, канцеларка Ангела Меркел упозорила је да се најтежи тренуци од Другог светског рата могу превазићи само чвршћим јединством Уније.

Цео сат је канцеларка Ангела Меркел својим партијским колегама, окупљеним у Лајпцигу, анализирала ситуацију у земљи и Европи. Они који су анализирали њен говор, кажу, да није понудила нове идеје за еврозону, али јесте упозорила да ће Немачка морати да поднесе и веће жртве ради њеног спаса. Објаснила је и зашто.

"Нама треба Европа да би нам било добро. Треба нам као основа нашег напретка. Шездесет одсто немачког извоза одлази у европске земље. Девет милиона радних места зависи од тог извоза", каже Ангела Меркел.

Немачка се залаже за чвршће јединство Европске уније, а земље које наруше њену економску равнотежу суочиће се са казном.

"Ми смо за механизам аутоматског кажњавања. Морамо да имамо могућност да казнимо земље које наруше правила стабилности и раста, па и да их изведемо пред Европски суд правде. Задатак ове генерације је да унапреди економску унију и претвори је у одговарајућу политичку унију, корак по корак. Евро је много више од валуте", наводи канцеларка Немачке.

Канцеларка, уз еврозону, има још једну велику бригу - неонацизам. Немачка је шокирана открићем да је група са истока земље звана "Националсоцијалистичко подземље" током дванаест година убила десет људи, углавном турског порекла, и опљачкала десетак банака. Меркелова каже да је то брука, која захтева истрагу.

Група је откривена случајно, после самоубиства два њена члана. Немци се питају како је могуће да полиција није сумњала у десне екстремисте и да ли друштво можда донекле одобрава њихове ставове, па није било реакције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару