Читај ми!

Брејвику продужен притвор

Андрес Брејвик, оптужен за бомбашки напад и пуцњаву у Норвешкој 22. јула, признао да је извео та дела, али негирао да је крив. Суђење би требало да почне 16. априла наредне године. Брејвику продужен притвор још 12 седмица.

Норвежанин Андерс Беринг Брејвик признао је да је извео бомбашки напад у Ослу и пуцњаву на острву Утоја 22. јула ове године, али је одбио да призна кривицу.

То је изјавио у свом првом јавном појављивању пред судом, од напада у којима је погинуло 77 људи.

"Ја сам војни заповедник у Норвешком покрету отпора и Витезовима темпларима Норвешке. Одбијам надлежност овог суда, јер су му мандат дале организације које подржавају идеологију мржње и мултикултурализам", рекао је Брејвик.

Суд је претходно одлучио да Брејвик остане у притвору још 12 седмица. Саслушању о продужењу притвора у окружном суду у норвешкој престоници присуствовали су и чланови породица неких од његових жртава и новинари, пренеле су светске агенције.

Брејвик је покушао да се обрати преживелима и родбини жртава, али је суд одбио ту његову жељу.

Данашње саслушање норвешког десничарског екстремисте прво је које је отворено за јавност, али новинарима није дозвољено да извештавају, фотографишу или снимају саслушање.

Суђење Брејвику требало би да почне 16. априла наредне године, саопштио је суд у Ослу. Суђење ће се, међутим, одржати тек ако лекари специјалисти утврде да је Брејвик способан за процес. Извештај о његовом психичком здрављу очекује се до 30. новембра.

Процењује се да би суђење могло да траје десет недеља, навео је извор из суда и додао да су се о датуму почетка сложили и тужилаштво и одбрана.

Процес ће се одвијати у суду у Ослу, а биће преношен у неколико других норвешких судова како би породице жртава из свих области земље могле да га прате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару