Читај ми!

Тероризам екстремне деснице

У Немачкој постоји нови облик тероризма екстремне деснице, упозорио је министар унутрашњих послова те земље Ханс Петер Фридрих. Полиција ухапсила четворо неонациста који су осумњичени за десет убистава која су за полицију годинама била мистерија.

Немачки министар унутрашњих послова Ханс Петер Фридрих изјавио је да у Немачкој постоји нови облик тероризма екстремне деснице.

Фридрих је то рекао пошто је у Немачкој откривена група која се сумњичи да је у последњих десет година убила десеторо људи, међу којима су један немачки полицајац, осморо људи турског порекла и један грчки држављанин.

Федерални истражитељи данас су ухапсили четвртог члана групе чије је назив „Национал-социјалистичко подземље", а још увек се утврђује да ли је група била самостална или је део ширег покрета.

Фридрих је, такође, рекао да откривена убиства представљају нови облик тероризма, јер група за та дела није јавно преузела одговорност, нити је говорила о својим активностима унутар екстремно десничарских група.

Немачка полиција сада је ближе решавању једног од најмистериознијих случајева серије убистава у немачкој историји, након што се појавио кључни траг – пиштољ чешке производње који су поседовали неонацисти.

"Донер" убиства

Истражитељи су установили да је из истог пиштоља убијено осам држављана Немачке турског и један грчког порекла, у периоду од 2000. до 2006. године, пише немачки Шпигл.

У јавности су ти случајеви били познати као "донер убиства", по популарним турским донер киосцима са ћевапима, чији су власници углавном били жртве.

Расплет случаја који истражитељи годинама нису успевали да реше уследио је после свађе између три члана неонацистичке групе, два мушкарца и жене, после која је жена активирала бомбу и запалила кућу у којој су се они сакрили после пљачке банке.

Истражитељи из Савезне немачке канцеларије тужиоца, који су сада преузели случај, изјавили су да су у рушевинама куће пронашли пиштољ који је коришћен у "донер убиствима". Истражитељи су жену члана групе већ оптужили за чланство у терористичкој организацији, затим покушај убиства и подметање пожара.

Неонацисти су у жртве пуцали из непосредне близине усред бела дана, а пиштољ који је полиција нашла у рушевинама за сада је једини доказ који групу неонациста повезује са "донер убиствима".

На случају је претходних година радило око 160 истражитеља, који су пратили 3.500 и проверили око 11.000 људи, као и милионе телефона и кредитних картица.

У почетку је полиција сумњала да су убиства последица неплаћања рекета или да су посреди били криминални обрачуни.

Међутим, жртве су биле потпуно интегрисане у немачко друштво, без криминалне прошлости.

Није било употребљивих исказа сведока и на местима злочина није било остатака ДНК или отисака прстију, а сама временска хронологија убистава била је неправилна, што је све заједно полицији отежавало посао.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару