Либија, племена на ратној стази

Нема краја рата у Либији. Племе Вершифана тражи освету за пустошење Бани Валида. Нигер неће изручити Садија Гадафија Либији. Нове гласине о акцијама Сејфа ал Ислама. Исламистичке фракције у редовима нових власти упозоравају да неће пристати на "превише умерен ислам".

Власти у Нигеру неће изручити Садија Гадафија Либији, рекао је председник те државе Махмадоу Исофу, прекинувши на тај начин лавину спекулација да ће та држава испоручити све Гадафијеве присталице које, због разних недела, траже нове власти у Либији.

"Мишљење власти у Нигеру о овом питању је јасно. Пружили смо добродошлици избеглицама из Либије из хуманитарних разлога, Међу њима је и Гадафијев син Сади", рекао је председник Нигера.

Интерпол је, на захтев нових либијских власти, расписао црвену потерницу за Гадафијевим сином, што би, према слову међународних правила, значило да Нигер има обавезу да га ухапси и испоручи Либији, од чека, према свој прилици, неће бити ништа.

Много већи проблем за нове власти представља чињеница да не престају борбе између локалних племена и оружаних формација нових власти не престају, док су у околини Завије добиле димензије правог малог рата.

Племе Вершифана у неколико је наврата напало милиције тражећи освету за пустошење Бани Валида, једног од последњих упоришта Гадафијевих присталица, које је, по одласку Сејфа ал Ислама и његових бораца, опљачкано и спаљено.

Осим битака у околини Завије, на неколико места у Либији сукобиле су се и ривалске милиције, које су, донедавно, ратовале против Гадафија. Сукоби су забележени у Триполију, Зинтану, појачавајући страх да би ривалства међу племенима могла озбиљно угрозити нове власти.

Иако је лидер Националног прелазног савета Мустафа Абдул Џалил обећао високој представници ЕУ Кетрин Ештон да ће Либија бити земља умереног ислама, чини се да се радикални исламисти, који су на леђима изнели добар део борби против Гадафија, имају другачије планове.

Извори из Триполија упозоравају да су групе џихадиста запретили озбиљним акцијама, уколико ислам у новој држави постане превише умерен.

 

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару