Читај ми!

Полиција ушла у фавеле Рија

Елитне полицијске јединице у оклопним војним возилима и хеликоптерима извеле у највећој сиротињској четврти у Рио де Жанеиру операцију "чишћена" од нарко банди. Власти су обећале да ће успоставити безбедност до одржавања Светског првенства у фудбалу 2014. и Олимпијаде 2016. године.

У оклопним војним возилима и хеликоптерима елитне полицијске јединице извеле су пред зору у највећој сиротињској четврти у Рио де Жанеиру операцију "чишћена" од нарко банди, највећу до сада изведену у том граду.

Циљ рације је повећање безбедности и "чишћење" града од тешко наоружаних нарко банди, које деценијама владају градским фавелама.

Власти су обећале да ће успоставити безбедност до одржавања Светског првенства у фудбалу 2014. и Олимпијаде 2016. године.

Акцијом у четврти Росиња задат је "огроман ударац структури трговине наркотицима у Рио де Жанеиру", рекао је саветник за безбедност и бивши капетан у елитној јединици која изводи рацију Пауло Сторани.

"Росиња је једна од стратешки најважнијих тачака које полиција треба да контролише у Рио де Жанеиру", изјавио је Сторани, додајући да безбедност у тој области има велику важност због огромног броја људи који туда циркулишу.

Полиција је у петак отворено најавила да планира да изврши рацију у Росињи. Та тактика је коришћена и раније, а тиме се постиже да буде мање ватрених обрачуна, а чланови банде или побегну или се мирно предају.

Полиција је претходних дана поставила контролне пунктове на улазу у Росињу, на којима проверава пешаке и возила.

У четвртак је ухапшен један од вођа нарко картела Антонио Бонфим Лопес, познатији као "Нем", који је био најтраженији кријумчар наркотика у Риу, пренео је АП.

Сиротињски кварт Росиња, у коме живи око 100.000 људи, налази се на обронку планине, близу плаже, између две богате градске четврти. У њему се одвија највећа и најуноснија дистрибуција наркотика.

У око 1.000 сиротињских квартова живи трећина од шест милиона становника Рио де Жанеира, а половином њих управљају нарко банде.

Полиција је 2008. започела акције против нарко банди, које су прошлог новембра узвратили серијом напада, укључујући паљење аутобуса и оружане пљачке на аутопутевима, ширећи хаос и страх.

У насиљу је страдало најмање 36 људи, вероватно у сукобима полиције и кријумчара наркотицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару