Читај ми!

Хамнеи прети "челичном песницом"

Ајатолах Хамнеи упозорио САД и Израел да ће у случају напада "одговорити челичном песницом". Тензије поводом иранског нуклеарног програма порасле после извештаја по којем је Иран близу да произведе атомску бомбу.

Врховни лидер Ирана ајатолах Али Хамнеи упозорио је Америку и Израел да ће се суочити са "челичном песницом", уколико нападну његову земљу због спорног нуклеарног програма.

"Наши непријатељи, посебно ционистички режим (Израел) и САД и њихови савезници треба да знају да ћемо чврсто одговорити на било коју врсту претњи и напада. Наша нација, Револуционарна гарда и армија одлучно ће одговорити чврстом песницом", изјавио је ајатолах Хамнеи.

"Велики ирански народ неће седети скрштених руку и трпети претње крхких и материјално оријентисаних сила", рекао је Хамнеи, додавши да на претње треба одговорити претњама.

У најновијем извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) наводи се да је Иран сасвим близу да произведе нуклеарно оружје, што је на Западу изазвало забринутост, поготово у САД.

У Израелу су наговестили могућност "превентивног напада" на Иран како би неутралисали ту нуклеарну претњу у региону.

Као једина блискоисточна земља поред Пакистана која поседује нуклеарни арсенал Израел је чврсто решен да спречи било коју комшијску земљу да се докопа оружја за масовно уништење.

Тако је ирачки реактор Осирак уништен у израелском ваздушном удару 1981. године, а слични напад извршен је и у Сирији 2007. године.

У Техерану демантују да раде на производњи атомског оружја и истичу да њихов нуклеарни програм има мирнодопске циљеве.

Турска је позвала западне силе и Техеран да спор о спорном нуклеарном програму реше дијалогом.

Анкара је против војне интервенције у региону и сматра да Иран и западне силе треба да почну нову рунду преговора и да реше неслагања о контроверзном нуклеарном програму.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару