Читај ми!

Иран не одустаје

Махмуд Ахмадинежад оптужује ИАЕА да је подлегла притиску Американаца. Он је поручио да неће прекинути нуклеарни програм и одбацује извештај који тврди да Иран прави атомску бомбу.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад изјавио је да Иран неће "ни за јоту" одступити од свог нуклеарног програма и додао да Техеран одбацује извештај Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у којем се тврди да иранске власти раде на развоју нуклеарног оружја.

Ахмадинежад је оценио да ИАЕА дискредитује саму себе тако што се сврстава уз "неосноване" тврдње САД по којима Иран развија нуклеарно оружје, преносе светске агенције. Ирански председник је то рекао у говору који је уживо пренела државна телевизија.

Ирански представник у ИАЕА Али Ашгар Солтанијех изјавио је да Иран "никада" неће одустати од свог нуклеарног програма, већ ће као "одговорна земља" наставити да "поштује своје обавезе у оквиру Споразума о неширењу нуклеарног наоружања" који предвиђа надзор ИАЕА.

Солтанијех је додао да Техеран има намеру да координира свој "одговор" са другим државама које се противе објављивању тог извештаја, укључујући Русију, Кину и чланице Покрета несврстаних.

ИАЕА је у уторак увече објавила у новом извештају да сумњичи Иран за спровођење тајних експеримената чија је једина сврха развој нуклеарног наоружања.

"Агенција је озбиљно забринута због могуће војне димензије иранског нуклеарног програм" пише у документу који се, како се наводи, заснива на веродостојним информацијама. У извештају се додаје да, такође, има индикација да су те активности пре 2003. године развијане у оквиру структурираног програма и да је могуће да су још неке активности у току.

Документ је у уторак као поверљив подељен представницима 35 земаља чланица Управног одбора Међународне агенције за атомску енергију и Савету безбедности УН. ИАЕА је затражила од Ирана да што пре са њом ступи у контакт да разјасни те информације.

Запад брине и тражи санкције

Француски министар спољних послова Ален Жипе рекао је да је његова земља спремна да подржи санкције "без преседана до сада", уколико Иран одбије да одговори на нова питања о свом нуклеарном програму.

Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг најавио је увођење санкција Ирану које ће бити усмерене, пре свега, на финансијски и енергетски сектор.

Министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле рекао је да су "санкције оправдане, ако Иран одбија да преговара", али и нагласио да Немачка није за војну опцију.

Кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа саопштио је да Израел проучава извештај Међународне агенције за атомску енергију да Иран прави атомску бомбу и да ће одговор тек уследити.

Познато је да Израел има план напада на иранска нуклеарна постројења, али званичници те земље наводе да је војни напад "најгора могућа акција", иако је не одбацују. Премијер Нетанијаху је својим министрима забранио наступе пред медијима где се спомиње акција против Ирана.

Израел нема заједничку границу са Ираном. За напад авионима израелски авиони би требало да  прелете преко територија Јордана и Ирака или преко Саудијске Арабије, а друга опција је напад крстарећим или интерконтиненталним ракетама од којих неке могу и да носе атомску бомбу.

Заменик команданта иранских оружаних снага, бригадни генерал Масуд Џазајери упозорио је да ће Израел суочити са "уништењем", уколико одлучи да нападне исламску републику и упозорио да "одговор Ирана неће бити ограничен само на Блиски исток".

Војне планове за напад на иранска нуклеарна постројења имају и САД и Велика Британија.

Извештај Међународне агенције за атомску енергију "озбиљно повећава" забринутост међународне заједнице о природи иранског нуклеарног програма, изјавила је портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Званичници руског министарства спољних послова саопштили су да не подржавају нову, пету рунду санкција, као и да нова ескалација ситуације изгледа као корак ка "промени режима" у Ирану.

Русија је у уторак саопштила да објављивање последњих неколико дана делова закључака извештаја ИАЕА о иранском нуклеарном програму потхрањује "тензије" између великих сила и Техерана.

Кина није јавно коментарисала извештај агенције УН, а портпарол Министарства спољних послова Кине Хонг Леи рекао је да његова земља "проучава извештај" и поновио је позиве на дијалог и сарадњу.

Кина је, поред Русије, највећи пријатељ Ирана, али је подржала четири претходне рунде санкција чији циљ је да се примора Техеран на сарадњу са нуклеарним инспекторима УН.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару