Читај ми!

Берлускони подноси оставку

Италијански премијер Силвио Берлускони обећао да ће поднети оставку након што парламент усвоји економске реформе које тражи Европска унија. Гласање о тим мерама планирано следећу седмицу.

Премијер Италије Силвио Берлускони обећао је вечерас у разговору са председником Ђорђом Наполитаном да ће поднети оставку након што парламент усвоји економске реформе које тражи Европска унија.

После данашњег неуспеха владајуће коалиције да обезбеди апсолутну већину на важном гласању у парламенту и позива опозиције да поднесе оставку Берлускони се састао са предсеником и пренео му да је "свестан резултата гласања и његовог значења", пренели су италијански медији.

У саопштењу кабинета италијанског председника наводи се да је Берлускони обећао да ће поднети оставку чим економске реформе буду усвојене у парламенту. Гласање о тим мерама планирано је за следећу седмицу, преноси АП.

Италијански парламент усвојио је данас закон о буџету који је предложила влада, али гласање је показало да премијер Берлускони више не може да рачуна на апсолутну већину у Представничком дому.

Берлускони је изборио усвајање буџета, захваљујући опозицији која није гласала, али је изгубио апсолутну већину у парламенту. Тиме је створен још један разлог за нове притиске да поднесе оставку.

"Влада нема већину у овој скупштини", рекао је одмах по гласању шеф главне опозиционе партије, Демократске странке, Пјерлуиђи Берсани, а позивима Берлусконију да оде са функције придружио се и његов главни коалициони партнер Умберто Боси.

Берлускони је на те позиве, међутим, одговорио да ће "ако треба да умре, умрети у парламенту", преносе италијански медији.

"Не разумете, ја сам рођен на изборима, пред очима јавности и ако треба да умрем умрећу у парламенту," рекао је Берлускони министрима који су га позвали да размотре могуће опције, додајући да неће поднети оставку због осипања већине, преноси Коријере дела сера.

Берлусконијева већина се осула пре гласања о буџету при чему је неколико посланика поднело оставку или рекло да ће се успротивити предложеном закону.

Берлускони на тесту

Гласање о буџету које је обично рутинска ствар тако је попримило много већи значај као тест Берлусконијеве политичке снаге.

Италијански премијер је до сада инсистирао на томе да има довољну подршку и још јуче је демантовао наводе да подноси оставку, називајући их "неоснованим гласинама."

После синоћњих разговора унутар сопствене партије и са лидерима Лиге за север Берлускони је остао при томе да ће сачекати да види исход гласања пре него што донесе коначну одлуку.

Иначе, италијански буџетски дефицит је релативно низак, али комбинација ниске стопе раста италијанске привреде и јавног дуга од 1,9 билиона евра, што је више него грчки, шпански и португалски дуг заједно, код инвеститора је подстакла страховања да би Италија могла да буде следећа жртва европске дужничке кризе.

Та чињеница веома брине и Брисел, тим пре што је реч о трећој економији еврозоне, па би банкрот Италије био погубан за ЕУ.

Економска ситуација у Италији веома је забрињавајућа и та земља се суочава с "веома значајним" тржишним притиском, каже комесар Европске уније за економска питања Оли Рен.

Инспектори Европске комисије допутоваће вечерас у Рим, где ће сутра разговарати са италијанским властима о кресању буџета и економским реформама, неопходним за повратак тржишног поверења, рекао је Рен после састанка са министрима финансија ЕУ.

Камате на италијанске позајамице порасле су на највиши ниво откад Италија користи евро - 6.6 одсто. 

Опозициони леви центар раније је најавио да ће тражити гласање о поверењу влади којим ће, како су рекли, срушити Берлусконија чак и ако преживи данашње гласање о буџету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару