Читај ми!

Радиоактивни отпад усред Токија

Супермаркет у општини Сетагаја у Токију налази се на земљишту где је радијација 250 пута већа од природне. Испод зграде право складиште боје са радијумом.

Локалне власти и стручњаци јапанског Министарства науке, технологије, образовања и спорта пронашли су 16 извора радијације земљи у и око супермаркета у општини Сетагаја, са највишом вредношћу од чак 25 милисилверта по сату, што је ниво 250 већи од природног.

Стручњаци јапанског министарства изашли су на терен и почели рад на ископавању земље у и око проблематичног супермаркета почетком недеље након што је на његовом улазу откривен алармантни ниво зрачења.

Извор радијације био је испод асфалта, па је одмах било јасно да кривац за ову опасност по здравље грађана нису радиоактивне кише које су крајем марта и почетком априла засуле Токио након нуклеарног акцидента у Фукушими.

Јапанској јавности је саопштено да се читав супермаркет налази на земљишту у којем су укопане десетине флаша са радиактивним радијумом за који се сматра да је био коришћен у флуоресцентној фарби која се у деценијама након Другог светског рата наносила на плафоне и казаљке часовника да би се постигао сјај у мраку.

Надлежне екипе тренутно раде на уклањању отпада са овог простора на којем се у прошлости налазила једна виша школа.

Власти је на мерење радијације по улицама општине навела прошломесечна дојава грађана који су због несреће у Фукушими самоиницијативно вршили мерења гајгеровим бројачем на путу којим се деца крећу при одласку у школу како би се уверили у њихову безбедност.

Том приликом ревносни грађани пронашли су извор радијације за који се испоставило да долази из подрума напуштене куће где су власти потом пронашле кутије са флашама испуњеним радијумом.

Преминули власник куће, испоставило се, није се током живота бавио пословима у вези фарбе и радиоактивних супстанци, па је остала мистерија како је дошао у посед већих количина радијума.

Јапанска јавност је и даље у ишчекивању резултата истраге која се тренутно спроводи у вези тога ко је и када расејао флаше радиоактвне фарбе по токијском насељу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару