Читај ми!

Врана, јунак Пољака

Због подвига пилота Тадеуша Вроне (Вране), који је "боингом" слетео "на стомак" и тако спасао животе свим путницима, Пољаке захватила права "враноманија".

У Пољској не јењава права "враноманија", откако је у уторак пилот ЛОТ-а који носи презиме по тој птици, Тадеуш Врона, мајсторски принудно слетео на варшавски аеродром авионом "боинг 767" без точкова тако глатко да нико од 231 путника и члана посаде није повређен.

Иако сам Врона скромно одбија да означи то слетање као подвиг, стручњаци оцењују да је то прво слетање "на стомак" у 30-годишњој историји тог "Боинговог" модела заиста изведено невероватно бравурозно.

Да Врони скида капу поручио је и амерички пилот који је пре две године остварио невероватан подвиг успевши да "боингом" слети на реку Хадсон.

"Национални јунак? То је претерано. Уверен сам да би свако од пилота ЛОТ-а поступио исто тако и да би слетање исто тако завршило. Нисмо имали избора. Знали смо да морамо да слетимо", понављао је Врона од јуче када се први пут појавио пред новинарима у многобројним интервјуима.

Машта Пољака, посебно на Интернету, како да одају признање подвигу свог пилота нема граница. На друштвеним мрежама већ се појавило 20 фан-сајтова и Тадеуша Вроне са духовитим цртежима и колажима.

На једном од њих, Вронином "боингу" додата је фотомонтажом глава вране и крила, на другој је у амблем авиокомпаније ЛОТ убачена врана као јунак из цртаних филмова, на трећој је из пољске новчанице о 100 злота избачена слика краља Владислава Другог Јагела, а уместо ње насликана је врана.

Млади на Фејсбуку захтевају да се о Врони направи стрип, а Интернетом круже и бројни пригодни вицеви, између осталих, и тај да од сада ко жели посао пилота у ЛОТ-у најбоље да се презива Врана, Орао или Гавран.

Мале шансе за то имају пилоти са презименима птица које нису познате као добри летачи, као лабуд или кокошка.

Међутим, појединци у Пољској су слетање "на стомак" искористили и као повод да поново отворе тему авионске несреће у Смоленску у Русији, када је страдао председник Лех Качињски.

Ћерка јединица покојног председника, Марта Качињска, на свом профилу на Фејсбуку запитала се кратко како то да је "боинг" ЛОТ-а у Варшави слетео без точкова на бетонску писту и да нико није повређен, док је председнички "ТУ-154", у којем су били њени родитељи, слетао у Смоленску на меко блато, а погинуло је свих 96 путника и чланова посаде.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару