Читај ми!

Паравани за прање новца

Водеће светске дестинације фирми за прање новца су Велика Британија и Кипар, показује истраживање Светске банке. На Британским Девичанским oстрвима има 500.000 регистрованих фирми, а годишње се отвори нових 70.000, наводи Светска банка.

Велика Британија са својим прекоморским територијама водећи је светски центар за прање новца, показао је најновији извештај Светске банке.

Анализирајући 150 случајева корупције на високом нивоу, Банка је открила да 172 фирме које су у њих биле укључене имају седиште у Великој Британији и британским прекоморским територијима – Бермудима, Британским Девичанским oстрвима, Кајманским острвима, острвима Мен и Џерси.

У прању новца врло заступљене дестинације су и Кипар, са 11 фирми, Лихтенштајн са 28 и Швајцарска са седам.

Истраживање, које је обухватило и трагање за прљавим банкарским рачунима, открило је да их највише има у Великој Британији, Џерсију, Швајцарској, Лихтенштајну и на Кипру.

У пословима прања новца појављују се инвестиционе фирме нејасног порекла, које имају везе са оснивањем фиктивних адреса у офшор центрима. Оне често само позајмљују своје име, не знајући некад за кога раде, показало је истраживање.

На Британским Девичанским острвима, која имају 25.000 становника и 500.000 регистрованих међународних фирми, оснивање предузећа кошта 1.950 долара. У просеку, у овом пореском уточишту годишње се отвори 70.000 нових фирми.

Аутор истраживања, нигеријски министар Нгози Окоњо-Ивеала, навео је да се за корупцију, према проценама, годишње потроши најмање 40 милијарди долара.

Према његовим речима, тако се средства намењена школама, здравству и инфраструктури у најнеразвијенијим светским привредама преусмеравају у светске финансијске центре и пореске оазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару