Читај ми!

Сирија минира границу

Сиријски војници виђени како постављају мине у граничном појасу према Либану. Званичници кажу да мине треба да спрече кријумчарење оружја, док медији тврде да су усмерене против пребацивања Сиријаца у Либан. САД траже да Асад оде са власти.

Сирија је почела да поставља мине дуж границе са Либаном, саопштили су данас сведоци са обе стране сиријско-либанске граничне линије.

Званичник у Дамаску упознат са стратегијом сиријске владе рекао је да се мине постављају у циљу спречавања кријумчарења оружја у Сирију, док сведоци с друге стране тврде да је присутан егзодус Сиријаца у намери да побегну од рација које се повезују са протестима против власти председника Асада, пренела је агенција АП.

"Сирија је предузела многе мере за контролу граница, укључујући и постављање мина", навео је сиријски званичник који је желео да остане анониман.

И званичник либанске службе безбедности потврдио је да сиријски војници постављају мине у последњих неколико дана на сиријској страни границе две земље и навео да се званични Бејрут неће мешати у акције на сиријској територији.

Америчка агенција наводи да много Сиријаца свакога дана прелази у суседни Либан, зато што су део опозиције или се плаше насиља. Процењује се и да постављање мина може да буде и један у низу знакова да званични Дамаск "ради на томе да спречи да Либан постане уточиште сиријске опозиције".

Како наводи агенција АП, за сада се мине постављају у неколико мањих области у сиријској провинцији Хомс, где се догодило неколико најтежих окршаја сиријских снага безбедности и демостраната, и у Ирсалу у региону Балбек, која се граничи са провинцијом Хомс и предграђем Дамаска.

Сирија и Либан деле 230 километара дугу границу, а Сирија је једна од 37 земаља које нису потписале Међународну конвенцију о забрани употребе противпешадијских мина, од којих најчешће страдају цивили.

Асад да оде са власти

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да поздрављају напоре које улаже међународна заједница како би се прекинуло насиље у Сирији али да и даље сматра да сиријски председник Башар ал-Асад треба да оде са власти.

Сиријска државна телевизија објавила је да је постигнут коначни договор између сиријских власти и комитета Арапске лиге задуженог за мировну иницијативу за окончање седмомесечних немира у Сирији, а Ројтерс прецизирао да ће у недељу, у Катару, делегати Комитета разговарати са сиријским званичницима.

План Арапске лиге, подсећа Ројтерс, укључује позивање Дамаска да одмах ослободи ухапшене из затвора, повуче безбедносне снаге са улица градова, дозволи распоређивање посматрача Арапске лиге и отпочне дијалог са опозицијом у земљи.

Сукоби између снага режима ал-Асада и демонстраната који траже политичке реформе изазивају велику забринутост у свету, поготово у региону.

Страхује се да би продубљивање кризе могло да доведе до "ирачке репризе" - грађанског рата између појединих секти и екстремистичких група, што би могло да изазове поремећај у целом региону Блиског истока.

 

 

 

 

 

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару