Читај ми!

Висока цена чланства Палестине

Одлуку Унеска да Палестини одобри пуноправно чланство у тој организацији Вашингтон ће казнити ускраћивањем финансијске подршке. Тако ће организација УН за културу сада морати да пронађе други начин да попуни петину буџета, колики је удео САД.

Бела кућа обуставила је исплату свог дела за финансирање Унеска због одлуке те организације да Палестини одобри пуноправно чланство.

Одговор Стејт департмента на одлуку организације УН за образовање, науку и културу је, најблаже речено, тежак ударац за финансије Унеска када се има у виду да Сједињене Америчке Државе покривају петину буџета.

Амерички закон изгласан деведесетих година омогућава Вашингтону да ускрати финансирање било којег тела УН које призна Палестину као пуноправну чланицу.

"Требало је да уплатимо 60 милиона долара на рачун Унеска, али та трансакција сада неће бити обављена", рекла је Викторија Нуланд,портпарол Стејт департмента.

Поред обустављања финансирања и оцене да је одлука преурањена, Стејт департмент напомиње да палестинско чланство подрива циљ међународне заједнице о свеобухватном блискоисточном мировном плану.

Портпарол Беле куће Џеј Карни рекао је да гласање о пријему Палестинаца представља одступање од циља обнове директних мировних преговора с Израелом.

Министарство спољних послова Израела саопштило је да је одбацило одлуку Унеска и упозорило да ће због тога бити нарушени напори за обнову мировних преговора.

"То је унилатералан маневар који неће донети промену на терену, већ још више удаљује могућност за мировни споразум", истичу Израелци.

У критици оваквог потеза придружила се и Немачка, која је уз још 13 земаља гласала против. Из Берлина кажу да постоји опасност да палестинско чланство још више наруши ионако тешке и недавно започете преговоре.

Абас: Подршка слободи и правди

Са друге стране, палестински председник Махмуд Абас истакао је да пријем Палестинске управе у Унеско представља подршку слободи и правди.

"Тај глас није управљен ни против кога. То је гласање зарад мира и представља међународни консензус за подршку легитимним палестинским националним правима нашег народа, од којих је најважније оснивање независне државе", рекао је Абас.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је, с друге стране, позвала све државе да наставе да подржавају Унеско и после данашњег пријема Палестинаца у чланство.

Ештонова је у Бриселу позвала све стране да размисле пре него што предузму исхитрене акције, затраживши да се тој организацији УН не наноси штета.

Четворка мировних посредника, УН, САД, ЕУ и Русија, покренула је иницијативу за обнову израелско-палестинских мировних преговора 23. септембра, истог дана када је палестински председник Махмуд Абас поднео захтев за пуноправним чланством у УН.

На основу те иницијативе било је предвиђено да се две стране састану у року од месец дана, али тај циљ није остварен.

Две стране су, ипак, пристале да ускоро представе своје ставове о будућим границама и безбедности. Циљ иницијативе јесте да се мировни споразум постигне до краја следеће године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару