Читај ми!

Позитиван почетак преговора

Специјални изасланик генералног секретара УН Александар Даунер изјавио са је почетак преговора лидера кипарских Грка и Турака, у Њујорку, био продуктиван и позитиван.

Прва рунда преговора лидера кипарских Грка и Турака Демитриса Христофијаса и Дервиша Ероглуа, одржана у Њујорку, била је "продуктивна и позитивна", изјавио је Александар Даунер, специјални изасланик генералног секретара УН Бан Кимуна.

Састанак, чији је циљ настојање да се обнове преговори о поновном уједињену Кипра, трајао је два сата. Одбијајући да говори о детаљима разговора, Даунер је рекао да је Банов разговор са Христофијасом и Ероглуом био позитиван, преноси АП.

Даунер је још додао да су Уједињене нације задовољне начином на који се одвијају разговори и истакао да оне нити могу ишта да намећу двема странама нити имају намеру то да чине.

Бан је после последњег састанка са лидерима грчке и турске заједнице на подељеном Кипру, у јулу у Женеви, изјавио да од њих очекује да постигну споразум до октобра. Банов специјални изасланик Александар Даунер изјавио је, после састанка Христофијаса и Ероглуа прошле седмице у Никозији, да разлике нису превазиђене.

Даунер није желео да прецизира о каквим разликама је реч, али према извештају агенције Асошијетед прес, две стране се наводно нису сложиле о неким кључним питањима као што су приватна имовина изгубљена током рата, територијалне границе, детаљи о федералној влади и изборима.

Он је рекао да су Христофијас и Ероглу постигли напредак у неколико области после јулског састанка и да је то охрабрујуће, али да још има потешкоћа у кључним питањима која морају да буду решена.

Две кипарске заједнице годинама воде преговоре под покровитељством Уједињених нација о поновном уједињењу земље, која је после турске војне интервенције 1974. године подељена на јужни грчки и северни турски део.

Република Кипар је постала чланица Европске уније 2004. године, док је самопроглашену турску државу на острву досад признала само Анкара.

Турски премијер Тајип Ердоган изјавио је средином октобра да Анкара неће преговарати са Републиком Кипар када преузме шестомесечну функцију председавајућег ЕУ, 1. јула следеће године, уколико се пре тога не постигне договор између две заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару