Читај ми!

Кина оптужила далај-ламу, опет

Кина је оптужила будистичког верског вођу далај-ламу за покушај ревизије историје и сепаратистичке циљеве. Будистички вођа негира оптужбе да настоји да отцепи Тибет од Кине и истиче да тражи само истинску аутономију за своју отаџбину.

Кинески државни медији осудили су будистичког верског вођу далај-ламу због ставова о реинкарнацији, наводећи да избегли духовни вођа Тибетанаца има сепаратистичке циљеве и да покушава да изврши ревизију историје.

Добитник Нобелове награде за мир је прошлог септембра рекао да он или друге тибетанске вође треба да одлуче о његовој реинкарнацији, а не Пекинг.

"Далај-лама не само да покушава да са собом закопа давно успостављена историјска начела тибетанског будизма, него додаје још једну кривичну оптужбу свом учењу сепаратизма, чиме штети Тибету и будизму", написао је у коментару "Женмин жибао", орган Комунистичке партије Кине.

Пекинг сматра да још из времена царева има завршну реч у потврђивању свих виших религијских вођа тибетанског будизма, као и да треба да одобри избор будућег реинкарнираног далај-ламе.

Садашњи далај-лама је 1995. године именовао једног дечака са Тибета као реинкарнацију претходног панчен-ламе, друге највише личности тибетанског будизма, али су кинеске власти ставиле тог дечака у кућни притвор и поставили другог на његово место, подсећа Ројтерс.

Далај-лама, који има 75 година, поручио је да се неће поново родити у Кини ако Тибет не буде слободан.

"Далај-ламин циљ је да, ускраћујући кинеској влади право да надгледа реинкарнацију, сачува утицај над симболом следеће реинкарнације, који би служио њиховим сепаратистичким циљевима", наводи се у коментару.

Да би оснажили своје тврдње, у коментару се позивају и на недавни догађај из америчке историје када су федерални агенти заузели штаб религијске секте Дејвида Кореша у Тексасу под оптужбом за злостављање деце, силовања и закључење бракова са малолетницама.

"У то време, Дејвид Кореш је себе називао Исусом, предводио је велику групу присталица, јавно се супростављао закону", наведено је у коментару.

Далај-лама негира оптужбе да настоји да отцепи Тибет од Кине и инсистира да тражи само истинску аутономију за своју отаџбину, која у Кини има статус "аутономне регије".

Кинеске власти управљају Тибетом од 1950, када су преузеле контролу, а далај-лама је 1959. побегао из земље у избеглиштво после неуспеле побуне против Пекинга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару