Читај ми!

Сад нас има седам милијарди

На земљи је рођен седмомилијардити становник. Родитељи девојчице са Филипина, али и двојице дечака из различитих крајева Русије, тврде да је њихово дете заокружило број становника на планети. Индија и Бангладеш већ прогласиле да су баш њихове бебе "јубиларци".

Рођење седмомилијардитог становника на Земљи обележава се широм света под покровитељством Уједињених нација, иако демографи нису сигурни у ком тренутку ће планетарна популација достићи ту цифру.

Према подацима са сајта www.worldometers.infо, који представља својеврсни бројач становника на Земљи, да на свету треба да се роди још око 83.000 беба како би глобалана популација достигла седам милијарди људи.

Свет је данас већ дочекао око 139.000 новорођенчади, наводи се на том вебсајту.

Уједињене нације су раније саопштиле да би седмомилијардити становник требало да буде рођен 31. октобра. Светска организација очекује да ће број становника на Земљи до 2.100 године нарасти на 10, а можда и 15 милијарди људи уколико стопе рађања само мало премаше очекиване.

Русија или Филипини? Можда Индија, Бангладеш?

Како јавља агенција Асошијетед прес, на Филипинима је за јубиларну светску бебу већ проглашена Даника Меј Камаћо, која се родила у Манили у два минута пре поноћи. Лекари кажу да је то било довољно близу да се рачуна као да је рођена у понедељак.

У Русији, која се простире на девет временских зона, на помолу је, међутим, озбиљан спор у вези са одређивањем седмомилијардитог становника, јер су се појавиле две бебе кандидата на супротним крајевима ове огромне државе, јављају руски медији.

У граду Калињинграду, западној руској енклави на Балтичком мору, рођен је мали Пјотр Николајев Алексејевич, висок 50 центиметара и тежак 3,6 килограма. Родитељи су добили сертификат да је рођен на "Дан седам милијарди", у складу са решењем одговарајуће агенције УН.

Међутим, одмах је избио спор, јер се на руском Далеком истоку, у граду Петропавловску на Камчатки, родио мали Александар у 00.19 по локалном времену. Мајка Марина Богданова сматра да је њен син у великој предности од девет сати с обзиром на временску зону у којој је рођен.

Родитељи су добили сертификат о рођењу, а општинске власти у Петропавловску су им чак доделиле стан. Александрови родитељи кажу да ће, ако треба, ићи и на суд да докажу да је њихово дете седмомилијардити становник на Земљи.

Индија је титулу седмомилијардитог становника дала девојчици која се родила у индијској држави Утар Прадеш, док је у Бангладешу за седмомилијардитог становника проглашена девојчица тешка 2,75 килограма по имену Ојши, рођена минут после поноћи у болници у Даки.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару