Читај ми!

Толеранција услов за помоћ

Британија прети да укине помоћ земљама које забрањују хомосексуалност. Улажемо новац у оно у шта верујемо, рекао премијер Дејвид Камерон.

Британски премијер Дејвид Камерон запретио је да ће Лондон ускратити помоћ владама земаља које још нису реформисале законе о забрани хомосексуалности.

"Они који примају помоћ Велике Британије треба да поштују људска права", поручио је први човек британске владе.

Камерон је рекао да је ово питање покренуо са некима од афричких лидера који су присусвовали самиту Комонвелта у Перту у Аустралији, а да је и министар спољних послова Дејвид Хејг, који га је мењао у појединим деловима самита, са своје стране "применио притисак".

Реформа људских права у Комонвелту једно је од питања о коме шефови држава и влада земаља чланица нису успели да постигну договор на том скупу, преноси Би-Би-Си.

Укидање забране хомосексуалности била је једна од препорука интерног извештаја о будућем значају Комонвелта. Део буџетске подршке Малавију већ је суспендован због понашања те земље према правима хомосексуалаца. Сличне замерке изнете су и владама Уганде и Гане.

Од 54 чланице Комонвелта, 41 има законе којима се забрањује хомосексуалност. Многи од тих закона наслеђени су од Британске империје.

Ка укидању забрана

У Уганди је парламентарна дебата о нацрту закона против хомосексуалности проузроковала контроверзе 2009. године, а угандски борац за права геј популације Дејвид Кејто је почетком ове године претучен до смрти.

У Нигерији Сенат управо разматра нацрт закона којим се забрањују геј бракови, а предвиђене одредбе укључују казне за све који се појаве као сведоци или помажу у склапању таквих бракова.

Помоћ Британије треба да иде уз више услова, рекао је Камерон Би-Би-Сију, али је признао да земље не могу да се промене преко ноћи.

"Залажемо се да се ствари покрену и спремни смо да уложимо новац у оно у шта верујемо. Нажалост, не можете очекивати да се земље промене преко ноћи", рекао је Камерон.

Претња британског премијера односи се, ипак, само на билатералну помоћ под ставком "општа подршка буџету" и, уколико буде спроведена, неће умањити укупан износ помоћи било којој од погођених земаља, навео је Би-Би-Си.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару