Читај ми!

Лаки авион узбунио НАТО

Ултралаки авион летео од Немачке до Хрватске не одазивајући се на позиве контрола лета. Узбуњени аустријски и ловци НАТО, али авион успео да им измакне и слети у Сплит. Пилот рекао да му је радио био у квару.

Пилот ултралаког авиона "сирус СР 22" изазвао је узбуну у командама ратних ваздухопловства три земље и у Главној команди Јужног крила НАТО у Напуљу, јер се није одазивао на радио позиве контролора лета.

Немачки држављанин, стар 58 година са сапутницом старом 43 године, преподне је полетео је из немачке покрајине Тирингија.

Након уласка у ваздушни простор Аустрије, а након тога и Словеније, није се одазвао на позиве контрола лета тих земаља како би пријавио лет.

Аустријске власти алармирале су своје ваздухопловне снаге и у лов су кренула два борбена авиона "јурофајтер".

Немачки пилот није се обазирао на њих, него је продужио према Словенији. Када је ушао у ваздушни простор те земље, активиран је знак за узбуну у италијанској војној бази близу града Фераре.

Подигнута су два "јурофајтера" која су кренула према Словенији. Наиме, Италија је у склопу НАТО задужена за надзирање словеначког ваздушног простора.

Иако су авиони изнад покрајине Ромање пробили звучни зид, нису сустигли немачки лаки авион. Он је до њиховог доласка већ ушао у Хрватску.

На радарима у Хрватској, авион, чији пилот дотад ни након више од три сата лета није одговарао на позиве, примећен је око 13.30 сати.

Дежурни пар "мигова 21" на Плесу није кренуо у пресретање. Како је рекао портпарол Министарства одбране Хрватске Горан Грошинић, команда Хрватског ратног ваздухопловства је од НАТО-а добила упутство "РС5", односно "спремни за полетање за пет минута".

Пилоти су сели у авионе, али нису полетели. Након сат времена пилот је слетео у Сплит и при том мање оштетио авион. Полицији је објаснио да се није јављао због квара на уређајима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару