Читај ми!

Мега пројекат чува Токио

Добро поучени искуствима из прошлости и суровим климатским условима, Јапанци су после 15 година градње и уложених 200 милијарди евра завршили највећи комплекс тунела и силоса на свету, који би требало да заштити Токио од обилних падавина и поплава.

Серија тајфуна која је овог лета изазвале велике одроне и изливање река у западном и централном Јапану, као и поплаве на Тајланду које су прекинуле рад преко 450 јапанских предузећа у тој земљи, скренуле су пажњу јапанских медија и јавности са проблема деконтаминације на проблем заштите од обилних падавина.

На питање да ли је престоница безбедна од поплава какве су присилиле грађане Бангкока на евакуацију, јапанске власти одговарају потврдно са самопоуздањем.

Под њиховом управом налази се највећи систем бетонских силоса и тунела на свету који омогућава испумпавање 200 тона воде у секунди.

Овај систем налази се у месту Кусакабе, префектура Саитама, на северном ободу Токија на дубини од 50 метара.

Састоји се од мреже тунела пречника десет метара, укупне дужине више од шест километара, прокопаних око импозантног резервоара дужине 173, ширине 78 и висине 25 метара.

Поред овога изграђено је још пет огромних силоса висине 65 и ширине 32 метара.

Систем, који је пуштен у рад 2006. године након скоро 15 година градње, има улогу да спроведе воду ослобођену изливањем више река северно од престонице у реку Едогава која тече кроз Токио и улива се у Тихи океан.

Пројектован је да издржи удар земљотреса снаге 7 степени Рихтера.

Подземни мега комплекс у Кусакабеу, који је коштао око 200 милијарди евра, намењен је регулацији вода само у случају поплава, па је највећи део године потпуно празан чекајући да буде употребљен у случају природне катастрофе.

Стручњаци, међутим, истичу да поплаве изазване најснажнијим тајфунима могу проузроковати штету и до шездесет пута већу него што је била цена овог мега пројекта за заштиту Токија.

Осим тога, он није сасвим неисплатив ни у редовним условима. Његово пространство, десетине стубова од 500 тона и турбине од 14.000 коњских снага заголицале су машту мноштва филмских продуцената, па је овај гигант инфраструктуре, већ послужио као сцена за више научнофантастичних и хорор филмова и серија.

Међу њима су и филмови са имагинарним суперхеројима "Ултраменом" и "Маскираним јахачем", који сада кроз јапанску анимацију и стрипове освајају читав свет.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару