Читај ми!

Милијарду отисака прстију

Становници Кине, у кокој живи 1,3 милијарде људи, мораће да дају отисак прста за нову личну карту. Држава планира да овај посао заврши за годину дана и мисли да ће тако повећати безбедност личних података грађана. За одавање личних информација предвиђене строге казне.

Свим становницима Кине, којих има милијарду и 300 милиона, биће узет отисак прста за нове личне карте, јавила је агенција Синхуа. Тај велики посао треба да буде завршен за само годину дана.

Кинеске власти наводе да изменом закона о личним картама, коју је данас усвојио Стални комитет Кинеског националног конгреса, желе да боље заштите личне информације Кинеза.

Отисак прста узимаће се свакоме ко затражи или жели да продужи личну карту. Кинеске власти сматрају да ће нови пропис допринети лакшој и прецизнијој идентификацији људи и смањити фалсификовање и измене личних карата.

Пропис је донео и строже казне за оне који одају личне информације грађана. Предвиђене су казне од извињења и новчане надокнаде, до кривичног гоњења и затвора.

За неовлашћено давање личних информација, према новом пропису, владине службе и друге државне институције као што су банке и болнице, суочене су са максималном казном од 500.000 јуана (79.000 долара).

Прва форма личних карата, која се издаје од 1985, биће неважећа од 1. јануара 2013. године. У Кини је 2004. уведена друга форма личних карата, коју је до 2010. добило 77,6 одсто становника најмногољудније земље света.

Личне карте у тој форми, издате до 1. јануара 2012, важиће до истека њиховог десетогодишњег рока важења.

Кинески председник Ху Ђинтао потписао је председнички декрет о усвајању новог прописа о личним картама. Пропис на снагу ступа 1. јануара 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару