Читај ми!

Тенковима на побуњенике

Најмање 20 сиријских војника погинуло, а 53 су рањена у жестоким борбама у Хомсу. Бан Кимун тражи хитан прекид насиља над цивилима. Становници града траже успостављање зоне забране летења. Арапска лига захтева од сиријских власти да убијање цивила престане.

Најмање 20 војника је погинуло, а 53 је рањено у међусобним окршајима сиријских војника у Хомсу. Према непотврђеним информацијама мањи део војног гарнизона у том граду пребегао је на страну демонстраната. 

Раније данас, у једном од најжешћих напада на тај град у последње две недеље, тенкови сиријске војске прво су засули пројектилима стари део Хомса, а потом ушли у градско језгро где су митраљезима покушали да разбију отпор побуњеника, јавља Ројтерс.

Генерални секретар УН Бан Кимун затражио је тренутни прекид насиља над цивилима у Сирији, апелујући да "одмах престану војне операције".

Бан је позвао да буду ослобођени сви политички затвореници и они који су приведени због учешћа у народним протестима.

"Насиље је неприхватљиво и мора одмах престати", додао је Бан и навео да захтеви сиријског народа за променама морају бити одмах испуњени.

Невладина организација "Сиријски посматрачи за људска права" саопштила је да су у нападу погинуле три особе. Сиријске власти су навеле да је војна акција усмерена на "чишћење Хомса од наоружаних терористичких група".

Агенција Франс прес пренела је наводе једне сиријске организације за заштиту људских права, по којој је у најновијим сукобима сиријске војске и дезертера у Хомсу погинуло 17 војника.

Према наводима хуманитарне организације "Савасија", у Хомсу је у претходних десет дана убијено више од 300 цивила, док је за седам месеци, од почетка протеста против председника Асада, ухапшено чак 30.000 људи.

Становници Хомса наставили су протесте, захтевајући успостављање зоне забране летења.

Опозициони Национални савет тражио је међународну заштиту. Иако није изричито спомињана војна интервенција, на улицама се тај захтев чује све чешће.

У међувремену, Арапска лига упутила је "хитну поруку" сиријским властима да су "изразито незадовољни" непрестаним убијањем цивила и да се нада да ће Влада Сирије предузети мере да се цивили заштите.

Арапски министри требало би да се сретну са сиријским званичницима сутра у главном граду Катара Дохи.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару