Читај ми!

Испод рушевина 108 сати

Дечак преживео 108 сати испод рушевина у граду Ерџишу на истоку Турске, после разорног земљотреса који је у недељу погодио ти земљу. У земљотресу погинуло 570 људи, повређено 2.300. Снег и хладноћа отежавају рад спасилаца. Преживелима стиже и помоћ из иностранства.

Тринаестогодишњи дечак пронађен је ноћас жив испод рушевина зграде уништене у снажном земљотресу, који је у недељу погодио исток Турске. Дечак је испод рушевина провео 108 сати. Он је копао рупу да би се извукао, рекао је његов стриц.

Спасиоци су Ферхата Токаја из рушевина извукли рано јутрос, пет дана од земљотреса који је разрио градове на истоку Турске.

Дечаков стриц рекао је телевизији НТВ да је Токај био заробљен у рушевинама продавнице ципела у Ерџишу, у којој је радио. Дечак је испричао да су му ципеле ноћу служиле као јастук. Медији су најпре објавили да је дечак повређен, али је стриц Сахин Токај то демантовао и додао да "нема ни огреботине".

У земљотресу који је Турску погодио 23. октобра је, према последњем билансу, погинуло 570 људи, 2.300 је повређено, а хиљаде су постале бескућници. До сада је испод рушевина спасено 187 људи. У последња 24 сата, спасилачке екипе пронашле су још двојицу младића који су 100 сати провели испод рушевина.

Ајдин Палак (18) извучен је испод рушевина у граду Ерџишу, који је био највише погођен земљотресом. Палаково спасавање уследило је након што је раније у четвртак спасен један 19-годишњи студент.

На истоку Турске пао је снег, што је додатно отежало рад спасилачких екипа. Изгледи да ће још неко бити пронађен жив све су мањи, а неки од спасилачких тимова почели су и да напуштају ту област.

Ниске ноћне температуре додато отежавају живот хиљадама људи који су остали без крова над главом. Власти су расељенима доставиле још шатора, а почела је да пристиже и помоћ из иностранства, у оквиру које је Израел у Турску упутио монтажне куће, ћебад и одећу.

Анкара је у среду одлучила да затражи помоћ више од 30 земаља како би се изборила са тешким последицама земљотреса и обезбедила смештај за десетине хиљада људи који су остали без својих домова.

У земљотресу јачине 7,2 степена Рихтерове скале до темеља је срушено око 2.000 зграда, а велики број стамбених јединица је оштећен.

Турска је у почетку говорила да јој страна помоћ није потребна и да ће сама обезбедити смештај за своје становништво, али је затим признала да је снабдевање неопходном опремом и намирницама лоше почело. О томе говори и чињеница да су преживели, према извештају Црвеног полумесеца, опљачкали 17 камиона са хуманитарном помоћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару